20 C
Kotor

Slušaj online radio

Trebinjci sve češće posao nalaze u Dubrovniku

Granica DU TR

Zbog niskih plata i lošijih radnih uslova, brojni trgovci i građevinski radnici, a posebno konobari i kuvari iz  Trebinja sve češće posao pronalaze u Dubrovniku. Naravno, razlog su znatno veće plate na jugu Hrvatske.

Zbog toga brojni Trebinjci, ali i političari u gradu nadležnima zabrinuto postavljaju pitanje koliko će ta selidba radne snage utjecati na ukupni ekonomski razvoj kraja kojeg su i sami, prije laganog ekonomskog oporavka posljednjih godina, nazivali “slijepim crijevom Republike Srpske”.

Sezonske radne migracije poprimile su takve razmjere da i lokalni portali naglašavaju kako građevinske kompanije i ugostiteljski objekti na području Trebinja ostaju bez radne snage jer su niske satnice primorale njihove dojučerašnje radnike da sreću potraže u Dubrovniku u kojem, kako kažu, “radnika fali kao nikad”.

Dubrovnik – trebinjska Irska

Ono što su za hrvatske radnike Irska i Njemačka, za Trebinjce je postao Dubrovnik: za dvije do tri konvertibilne marke na sat više ne žele raditi u Trebinju jer je satnica u Dubrovniku veća po tri i više puta!

/A.K./

Najčitanije