19 C
Kotor

Slušaj online radio

Treći vikend Festivala vjetra

Festival vjetra

Treći vikend bogatog programa druge edicije Festivala vjetra u Tivtu počeće u subotu, 13. maja. Tivćani i gosti ponovu su u prilici uživati u kvalitetnim edukativnim, kulturnim i zabavnim sadržajima pod devizom “dobar vjetar, jedriti se mora” koja organizatora, JK Delfin, vodi kroz sportske, ali i uspjehe u promociji sinergije kao osnove održivog razvoja prostora i zajednice.

U saradnji sa JU Muzej i galerija, u subotu od 18 sati u Ljetnjikovcu Buća očekuje nas zanimljivo predavanje na temu “Nestajući kulturni predjeli Boke Kotorske u arheološkim istraživanjima.”

Dok će o arheološkom predjelu Boke Kotorske govoriti doktorand na temi »Arheološki predio Luštice i Grblja«, neumorni istraživač arheolog Miloš B. Petričević, njegova koleginica, arheološkinja fokusirana primarno na istraživanje primorskih kulturnih predjela, Jelena Čelebić, fokus svog izlaganja staviće na izgubljene primorske kulturne predjele, čije se nestajanje ogleda, kako u gubitku vrijednih artefakata prošlosti, tako i u nestajanju umijeća koja su ih gradila.

Na istoj lokaciji, u subotu od 20 sati, uslijediće koncert “Veče gitare”, koji će prirediti učenici i profesori Muzičke škole Tivat i Š.O.S.M.O “Vida Matjan” iz Kotora. Koncert će obilovati programom od klasične muzike, obrada popularne evergreen muzike za gitaru, grupnog muziciranja, do malih muzičko-scenskih djela. Na repertoaru su djela J.S. Bacha, Franciska Tarrege, Antonia Laura, Carla Domeniconia i mnogih drugih.

Program subotnje večeri završiće nastupom tivatskog benda “Milky Wave,” koji je zakazan u DTV Partizan od 21.30 sati.

Bend Milky Wave je energični muzički sastav okupljen 2020. godine sa misijom da dobrim zvukom pomjeri mase svih starosnih doba. Na repertoaru se nalaze elektro/pop/funk/rock hitovi stranih i domaćih izvođača sa zvučnim pečatom gitariste i frontmena Marka Đurišića, basiste Aleksandra Dragojevića i bubnjara Davora Markovića.

U nedjelju nas u DTV Partizan očekuju filmski klasici, koje je u saradnji sa Crnogorskom kinotekom obezbijedila JU Gradska biblioteka Tivat, jedan od saradnika u produkciji ovogodišnjeg izdanja Wind Festa.

Festival vjetra – foto JK Delfin Tivat

“Blade Runner” biće prikazan od 18 sati. U pitanju je američki distopijski SF film noir iz 1982. koji je režirao Ridley Scott, a u kojemu glavne uloge tumače Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Daryl Hannah, Edward James Olmos i M. Emmet Walsh.  Centralna ideja filma je da replikanti, tj. roboti, stiču najplemenitije ljudske osobine, a da su istovremeno ljudi te osobine u velikoj mjeri izgubili. Ta uznemirujuća poruka, uz nezaboravne scene i Vangelisovu muziku, čini ovaj film nikad aktuelnijim i jednim od najvećih filmskih ostvarenja u istoriji filmske umjetnosti.

U nedjelju od 21 sat publika je u prilici da na velikom platnu gleda japanski klasik “Rašomon”, snimljen 1950. godine u režiji Akire Kurosave. Glavne uloge tumače Toširo Mifune, Mačiko Kio i Masajuki Mori. Scenario se zasniva na kratkim pričama Rjanosukea Akutagave “U čestaru” i “Rašomon”. Film je široko poznat i smatra se jednim od najboljih filmskih ostvarenjâ svih vremenâ. Govori, između ostalog, i o jednoj velikoj ljudskoj mani: kukavičluku.

Svi programi Festivala vjetra su besplatni za posjetioce.

Najčitanije