24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tri miliona eura više u gradskoj kasi Tivta

Tivat panorama – foto Anton Marković Boka News

Administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (NP) pripremila je i na javnu raspravu stavila nacrt Odluke o rebalansu budžeta Optine Tivat za 2021. kojom se iznos sredstva u gradskoj kasi povećava sa 16,94 na 20,02 miliona eura.

Rezultat je to mjera štednjje i racionalizacije lokalne uprave koju je aktuelna vlast građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno  odgovorno za bolji Tivat“, preduzela proteklih mjeseci, ali i poboljšane naplaten budžetskih prihoda, pogotovo kada je naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u pitanju.

Tu naknadu (popularne komunalije) plaćaju svi investitori koji grade nove objekte, a novac prikupljen iz tih izbora Opštini služi za gradnju nove komunalne infrastrukture i javnih objekata. Tivat je proteklih godina imao dosta problema da od nekih investotora naplati komunalije, a kulminacija štete po finansjske interese grada nastala je u ljeto 2018lkada je bivši gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS) potpisao kontroverzni ugovor sa Porto Montenegrom, kojim je toj kompaniji bukvalno oprostio 5,6 miuliona eura do tada dospjelih dugova na ime naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Saglasnost da se to uradi i grad ošteti za višemilionski iznos, prethodno je u lokalnom parlamentu, izglasalo 17 odbornika tivatskog DPS-a.

Aktuelna vlast građanskih listi NP-BF-GB koja je upravljanje Tivtiom od Kusovca i dotadašnje vlasti koalicije DPS-SD-HGI preuzela 16.oktobra prošle godine, napravila je radikalan raskid sa ovakvom praksom i preduzela niz koraka da odnose sa Porto Montenegrom  stavi na drugačije osnove. Mjere koje je Komnenovićeva administracija preduzela uključujući i angažovanje međunarodnih finansijskih sudskih vještaka kao i advokatskog time jedne renomirane kuće iz Beograda, rezultirale su time da je Porto Montrenegro prošle nedjelje, prvi put nakon 2012.. uplatio komunalije lokalnoj upravi i to iznos od 2,38 miliona eura za novi luksuzni stambeno-poslovni komplekes Boka Place koji ta kompanija gradi unutar tivatskog nautičko-turističkog centra Porto Montenegro.

Sa ovom uplatom, realizacija prvobitno planiranog prihoda budžeta Optinhe Tivat od komunalije u 2021. prešla  je 202%, pa je lokalna vlast odlučila da napravi rebalans budžeta i uveća kako njegovu prihodovnu, tako i rashodnovnu stranu, posebno u domenu kapitalnih investicija u lokalnu javnu infrastriukturu i javne objekte.

Tako je u nacrtu Odluke o rebalansku budžeta, očekivani prihod Opštine od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u 2021. sa 2,2 podignut na 5,2 miliona eura. Najveći dio ovog viška prihoda usmjetava se na kapitalne izdatke koji se sa prvobitno planiranih 7.148.750 eura podižu na iznos od 10.173.750 eura.

Izvor:S.L.

Najčitanije