32.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Trideset godina od samoubistva admirala Barovića – odbio da granatira primorska naselja u Dalmaciji

Samoubojstvo Admirala Barovića

Akcija za ljudska (HRA) prava podsjetila je da je na današnji dan, prije 30 godia, admiral Jugoslovenske narodne armije (JNA), Vladimir Barović, oduzeo je sebi život. Barović je, kako su naveli, bio častan čovjek, koji se suprotstavio naređenju vrhovne komande da sa ostrva Vis granatira primorska naselja u Hrvatskoj 1991. godine.

Barović je bio rijetko razuman i dalekovid čovjek u vrijeme političkog bezumlja koje je odnijelo mnogo života i koje je spriječilo da i danas živimo kao uspješan svijet.

“Samo dva dana posle Barovićevog samoubistva, JNA je počela napad na Dubrovnik, odnosno Republiku Hrvatsku, koja je prethodno proglasila nezavisnost, u kome je učestvovalo više od 7000 mobilisanih građana Socijalističke Republike Crne Gore (detaljnije u tekstu „Crna Gora i rat u Hrvatskoj“). Uspomena na Barovića, kao i sve strahote ratova i ratnih zločina koje su uslijedile devedesetih godina na tlu bivše Jugoslavije, uče nas koliko je neophodno na vrijeme se suprotstavljati političkom ekstremizmu i ne dozvoliti da prevlada nasilje.

Iz HRA podsjećaju da je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović posthumno odlikovao admirala Barovića 2016. godine, postupajući na inicijativu NVO Građanska alijansa, ali njegova porodica nije primila taj orden, već tadašnji komandant mornarice Vojske Crne Gore.

“Vujanović je bio ministar u vladi premijera Mila Đukanovića u vrijeme samoubistva admirala Barovića i donošenja odluka o učešću Crne Gore u napadu na Republiku Hrvatsku. Do danas nijesu prihvaćene inicijative da se sjećanje na admirala Barovića u Crnoj Gori trajno sačuva nekim memorijalom. Imajući u vidu poštovanje koje on uživa u Hrvatskoj, smatramo da bi bilo dobro da memorijal bude i nešto što bi trajno povezivalo ljude ove dvije države”, zaključili su u saopštenju.

Najčitanije