14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Turisti Boku Kotorsku doživljavaju kao jedan veliki grad

Bjelila Tivat – foto TO Tivat

Tokom devet mjeseci 2022. TO Tivat je ostvarila ukupno 541.933 eura namjenskih prihoda (boravišna i turistička taksa, članski doprinos) što je 1% više nego 2021.godine a 10% manje u odnosu na isti period 2019. Iako je broj velikih jahti u Pporto Montenegru bio manji nego ranijih godina, prihod od nautičke boravišne takse iznosio je 38.824 eura i na nivou je onog iz prošle godine.

Po broju ostvarenih noćenja, u Tivtu ove godine prednjačili turisti iz Srbije, potom Rusije, Ukrajine, a da su na četvrtom mjestu gosti iz Velike Britanije. Značajniji broj noćenja ostvarili su i gosti iz Turske, Njemačke i SAD.

“Analizom odgovora anketiranih dolazi se do zaključka da turisti koji posjećuju Tivat žele da istovremeno iskuse čitavu Boku i dobar dio primorja Crne Gore i da oni Boku Kotorsku praktično doživljavaju kao jedna veliki grad. To nameće potrebu razmišljanja o efikasnijem povezivanju turističke ponude cijele Boke kao regiona i možda osnivanju regionalne Turističke organizacije kako bi se na pravi način pratile i iskoristile ovakve želje i potrebe savremnih turista”- istakao je metodolog dr Miloš Bešić, posebno naglašavajući činjenicu da je pola ispitanika istaklo da tokom boravka u Tivtu i Boki, namjerava da obiđe i Dubrovnik.

Najčitanije