16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Turistička ponuda Tivta i Crne Gore na Arapskoj turističkoj berzi u Dubaiju

Dubai

Posljednjih 25 godina, Arapska berza turizma (Arabian Travel Market) je vodeći globalni događaj za turističku industriju Bliskog istoka, a koji se ove godine održava od 28.aprila do 1.maja.

Ovaj B2B događaj okuplja preko 39,000 profesionalaca u oblasti putovanja i turizma, predstavnika vlada i međunarodnih medija sa preko 2,500 izlagača iz ukupno 153 zemlje, među kojima je i Crna Gora po prvi put.

Imajući u vidu rastuće turističke i investicione potencijale grada Tivta, ali i generalno Crne Gore, nakon prošlogodišnje uspješne prezentacije Tivta u sklopu štanda Fly Dubai, ove godine je prezentacija upriličena u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i ostalim LTO primorja i Podgorice. Ovogodišnji sajam je od posebno izuzetnog značaja, sa ciljem što uspješnije realizacije turstičkog predstavljanja za predstojeće učešće Crne Gore na Svjetskoj izložbi EXPO 2020, koji će se takođe održati u Dubaiju. Sajam koji nas naredne godine očekuje će trajati ukupno šest mjeseci i Crna Gora je već započela ozbiljne pripreme u izradi svog paviljona.

Zemlje Golfskog zaliva Bliskog istoka (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvait, Bahrein, Sharjah,Katar i Oman) koje ostvaruju  oko 60% od ukupnog broja turističkih putovanja, postale su izuzetno važno emitivno tržište za mnoge destinacije širom svijeta, sa preko 36 miliona turističkih putovanja godišnje, što je izuzetan podatak i za našu destinaciju vodeći se prosperitetnim statistikama 2018. godine u odnosu na 2017. i sve veću zainteresovanost kako turista tako i privrede da posjete Tivat i ostatak Crne Gore.

“Pored postojanja direktne avio povezanosti i viznih olakšica za turiste koji dolaze sa ovog tržita, kao i 46% više posjeta ili 11% više ostavrenih noćenja u toku prethodne godine u odnosu na 2017.jesu činjenice koje nam daju više nego pozitivan elan da i dalje nastavimo targetiranje  upravo ovog područja na mapi naših prioritetnih tržišta”, istakla je direkorica TO Tivat Gabrijela Glavočić, za tamošnje prisutne medije.

Cjelokupna kampanja Crne Gore se na ovogodišnjem predstavljanju bazirala na atraktivnim ponudama sjevernog dijela zemlje, ali i sadržajnom luksuznom odmoru, budući da su upravo to segmenti ponude koje preferiraju turisti sa ovog podneblja. Kao posebnu prednost na ovom planu ne treba izostaviti ni izuzetno dobre međudržavne odnose obiju zemalja, ogroman investicioni potencijal grada Tivta, među kojima su i ovdje već dobro znani Porto Montenegro i Luštica Bay. U prilog ovoj činjenici razgovarano je na temi uspostavljanja cjelogodišnje avio linije na relaciji Tivat – Dubai – Tivat, između izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Danila Orlandića i izvršnog direktoroa Flydubai-a Gejt al Gejtom (Ghaith Al Ghaitom). Naime, FlyDubai je izrazio veliku zainteresovanost za uvođenje cjelogodišnje linije i punu spremnost za saradnju na planu promocije, između ostalog i putem organizacije studijske posjete za predstavnike turoperatora i medija iz UAE u susret predstavljanju Crne Gore na EXPO 2020, koja je među prvim zemljama potvrdila učešće na ovoj izložbi.

Takođe, ocijenjeno je da je od ključnog značaja implementiranje odluke da rezidenti tj. nosioci putnih isprava drugih država sa dozvolom boravka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima mogu boraviti, u Crnoj Gori bez vize, sa potvrdom o turističkom aranžmanu ukoliko dolaze direktnim letom.

Dubai

Od hotelske privrede iz Tivta, svoju ponudu su predstavili i predstavnici hotela sa 5 zvjezdica The Chedi Luštica Bay, kao i  Regent hotel u sklopu IHG hotelske grupacije.

Direktor prodaje i marketinga Regent Porto Montenegro hotela Ivan Gajić, predstavio je ponudu hotela na ATM koji ističe – “Na ATM za CrnuGoru vlada veliko interesovanje, te je naš četvrti dolazak ovdje potpuno opravdan, jer smatramo da je kompletan Bliski istok, a posebno zajednica zalivskih zemalja GCC rastuće tržište za Crnu Goru i naš hotel. Veliko interesovanje vlada od strane agenata i klijenata iz Saudijske Arabije i UAE za Tivat i Crnu Goru. Posebnosti ovog tržišta na značaju daje i postojanje direktne avio konekcije između Dubaia i Tivta. S tim u vezi smatram da je potrebno više direktnih letova, tako da Tivat i Podgorica budu više dostupniji poput Sarajeva, Zagreba ili Beograda. Dosadašnjim predstavljanjem i saradnjom sa ovim tržištem smo izuzetno zadovoljni, pa u tom pravcu nastavljamo kreiranje ponuda po mjeri ove emitivne destinacije i kontinuirano unaprijeđujemo saradnju sa relevantnim subjektima.

ATM je idealna platforma za predstavljanje turističkih potencijala Crne Gore, jer kao vodeći turistički sajam za Bliski istok, procjenjuje se da se na istom sklope ugovori koji u konačnom generišu putovanja vrijedna preko 25 milijardi dolara”.

Predstavnici Turističke organizacije Tivat (predsjednik IO Ivan Obradović, direktorica Gabrijela Glavočić i Antonio Maslovar) su u proteklih tri dana upriličili mnoštvo sastanaka sa predstavnicima marketinških kompanijama, travel i food blogerima, analitičkim kompanijama koje prate kretanje zainteresovanih klijenata za našu destinaciju, kao i ostalim zainteresovanim stranama, koji su izrazili veliki kuriozitet kada je u pitanju konkretno grad Tivat, a sa ciljem uspostavljanja saradnje i povezivanja sa ključnim akterima turističke industrije i turoperatorima. Među takvim kompanijama su: Forward keys, Blog literati, Arrival Guides, Trac representation, Partner Solution, Sphere Travel i dr.

Jan Albers, zamjenik Generalnog Menadžera, Prodaje i Marketinga u hotelu The Chedi Luštica Bay o ovogodišnjoj kampanji na ATM  istakao je – „The Chedi Luštica Bay je uspostavio sjajne kontakte na Bliskom Istoku, a Arabian Travel Market je pravo mjesto za njegovanje istih. Ovo je takođe jedan od najvažnijih sajmova koje posjećujemo i kao takav iziskuje našu punu pažnju svake godine. Naš hotel čvrsto vjeruje u ovu regiju. Jedan od ključnih elemenata je da se stabilizuju letovi sa Dalekog Istoka ka Crnoj Gori i da se pojačaju marketinški napori ka ovoj regiji. Crna Gora je već na mapi brojnih agencija sa Dalekog Istoka, ali je vrijeme za uspostavljanje imidža koji će vjerodostojno opisati ono što mi zaista nudimo : luksuzni smještaj u netaknutoj ljepoti. Mi ćemo zasigurno unaprjediti naše napore ka Arapskoj regiji i već sada nas raduje veća posjećenost gostiju sa Dalekog Istoka.”

Ovim učešćem kreirale su se prilike za upoznavanjem  sa aktuelnim globalnim trendovima u turističkoj industriji, inovacijama, istraživanjima, savjetima eksperata i uopšte proširivanjem znanja kada je riječ o putovanjima, a prema posljednjim vladajućim trendovima.Na Crnogorskom štandu su takođe bili prisutni i direktorica NTO Željka Radak Kukavičić, državni sekretar za turizam Damir Davidović, kao i novoimenovana ambasadorka Crne Gore u UAE Dušanka Jeknić, saopšteno je iz  Turistička organizacije Tivat.

Najčitanije