15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tužilaštvo u Filadelfiji za naše pomorce traži 40 godina zatvora

brod-kontejneri

Tužilaštvo u Filadelfiji tražiće maksimalne kazne zatvora za crnogorske pomorce koji su učestvovali u švercu kokaina. Kako navode tamošnji mediji, ukoliko optužnica bude podignuta protiv svih naših pomoraca koji se trenutno nalaze u federalnom pritvoru, ukupna zatvorska kazna mogla bi biti i do 40 godina, prenosi Dan.

Iako je u ovom momentu podignuta optužnica samo protiv jednog našeg pomorca, američki mediji tvrde da će optužni predlog biti podignut i protiv ostalih članova posade čiji su tragovi pronađeni na zaplijenjenim paketima kokaina.

Crnogorski pomorac Nenad Ilić (39) prvi je član posade protiv koga je podignuta optužnica zbog sumnje da je povezan sa švercom 20 tona kokaina, vrijednog 1,1 milijardu dolara, koji je zaplijenjen u Filadelfiji.

Kako prenose američki mediji, Ilić je optužen da je prekršio pomorske zakone o švercu narkotika, za šta je predviđena minimalna kazna od 10 godina zatvora.

Ilić, koji je radio kao inženjer kadet na brodu“, jedan je od šestorice članova posade koji su uhapšeni u junu, ubrzo nakon zaplene kokaina. Ostali se nalaze u federalnom pritvoru, ali su vlasti odbile da iznesu informacije o tome da li se i za njih pripremaju optužnice, piše filadelfijski Inquirer.

Oni se pozivaju na dokument prema kojem su članovi posade broda „Gajane“ Fonofave Tijasaga (28) i Ivan Đurašević (29) priznali povezanost sa krijumčarenjem kokaina. Kako su prenijeli tamošnji mediji, dvojica osumnjičenih ispričali su sudiji da su prihvatili minimum 50.000 eura kako bi na brodu sakrili kokain. To su učinili, kako su tvrdili tokom saslušanja, po uputstvu jednog člana posade, ali njegovo ime nijesu otkrili. Upravo na njihovim iskazima temelji se optužnica, a tužilaštvo će, kako je ranije najavljeno, dostaviti velikoj poroti i materijalne dokaze kojima će potkrijepiti navode optužnice.

Protiv Boška Markovića (27), Aleksandra Kavaje (25) i Lauli Pulu (32) još nije završena istraga.

Kokain je otkriven prije tri mjeseca, a bio je smješten u sedam kontejnera sa povrćem i drugom raznom robom namijenjenom Evropi, Africi i Aziji.

Izvor:CdM - Dan
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije