19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Austriji na snazi nove mjere, obavezno nošenje maski, zabrana prodaje alkohola na pumpama

Austrija- foto RFE

Od ponoći u Austriji su na snagu stupile nove, pooštrene mjere za suzbijanje širenja koronavirusa.

Uvedena su mnoga ograničenja po pitanju broja osoba na skupovima, kao i proširenje obaveze nošenja zaštitnih maski.

Tako u uredbi Ministarstva zdravlja stoji da prilikom ulaska u javni prostor na zatvorenom, a tako i podzemne prolaze, mora da se nosi maska.

Isto važi i za skupove i manifestacije, bilo da su na zatvorenom ili na otvorenom, i to i za vrijeme događaja na sjedećem mjestu.

Uredba još ističe da prilikom ulaska na javna mjesta na otvorenom mora biti držana distanca prema osobama koje ne žive u istom domaćinstvu, od najmanje jednog metra.

Prilikom ulaska u javne zatvorene prostore uz to obavezno je nošenje maske.

U avionima, kao i javnom prevozu u izuzetnim slučajevima distanca od jednog metra može biti prekršena, ali je tu obavezna maska.

Uredbom je uvedena obaveza nošenja maski i u stanicama metroa, željezničkim stanicama, tramvajskim stanicama, na aerodromima.

Ko se prilikom kontrole bude pozvao na zdravstvene razloge zbog kojih ne može da nosi masku moraće da ima potvrdu ljekara koji ima licencu za rad u Austriji.

U restoranima ograničen je maksimalan broj ljudi za jednim stolom na šest osoba u zatvorenom i 12 osoba na otvorenom.

Ukoliko ugostiteljski objekat ima na raspolaganju više od 50 sjedećih mjesta od 1. novembra moraće da ima koncept prevencije, a moraće da ima i “kovid odgovorno lice”.

Uz to jelo i piće, uz izuzetak imbisa, pijaca, moći će da se konzumira samo sjedeći.

Novina je i da, nakon kraja radnog vremena, alkoholna pića neće smjeti da se konzumiraju u okruženju od 50 metara od ugostiteljskog objekta, a to važi i za benzinske pumpe i imbise.

Što se tiče manifestacija i sportskih utakmica uredbom je značajno smanjen broj ljudi.

Tako najviše šest osoba uz šestoro maloljetne djece može da prati neki skup u zatvorenom bez sjedećih mjesta, a na otvorenom 12 osoba i šestoro maloljetne djece.

Na skupovima gdje postoje sjedeća mjesta u zatvorenom dozvoljen je maksimalan broj od 1.000 ljudi, a na otvorenom do 1.500.

Takođe uredbom su regulisane i probe, nastupi horova i muzičkih orkestara – kod amatera ubuduće će moći u zatvorenom da nastupa zajedno samo šest osoba, a na otvorenom 12, dok je kod profesionalnih muzičara obavezujući koncept prevencije, a ako broj učesnika prevazilazi u zatvorenom prostoru 50 i na otvorenom 100 ljudi, neophodno je i “kovid odgovorno lice”.

Uredbom su određene i zaštitne mjere za staračke domove, u kojima važi obaveza nošenja maski za sve posjetioce i zaposlene.

Takođe ti domovi moraju izraditi koncept prevencije sa ciljem minimiziranja rizika od zaraze, a u tom konceptu će se navesti i pravila posjete.

U novoj uredbi nalazi se i zabrana nošenja vizira, koja stupa na snagu 7. novembra, čime se omogućava dvonedjeljni prelazni period.

Izvor:Agencije

Najčitanije