26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Bijelu stigao plutajući dok za remont najvećih jahti

Bijela – dolazak doka za servis jahti

Novi plutajući dok kojeg je u Turskoj kupila kompanija Adriatic 42 iz Tivta za potrebe svog novog remontnog centra za mega i superjahte u Bijeloj, uplovio je jutros u Boku Kotorsku.

Dok je stigao nakon desetodnevnog putovanja iz Turske, iz brodogradilišta Hat-San Shipyard iz Yalove u kome je dok sagrađen 2017. i gdje je do sada bio u upotrebi.

Plutajući dok dužine 180 i širine 37 metara, od Turske do Crne Gore doteglio je veliki norveški remorker “FFS Arion”.

Dolazak doka na sidrište luke Zelenika gdje su obavljene administrativne formalnosti sa crnogorskim pomorskim vlastima, pozdravljen je vodenim topovima sa remorkera i sirenama brojnih manjih plovila koja su se tada zatekla u ovom dijelu Boke.

Dok koji ima kapacitet dizanja od 10.000 tona i tokom dana doveden je u Bijelu i pozicioniran uz već pripremljene pilone -utvrdice na poziciji gdje će ubuduće raditi u akvatorijumu brodogradilišne luke čiji je koncesionar kompanija Adriatic 42.

Video – Aleksandar Crvenko

Kompaniju Adriatic 42 osnovao je konzorcijum koji čine Adriatic Marinas – Porto Montenegro iz Tivta i renomirani brodograđevinski konglometar DryDocks World iz Dubaija. Plutajući dok koji je ta komnpanija nabavila u Turksoj ključni je kapacitet njihovog novog servisnog centra za mega i superjahte koji Adraatic 42 razvija na lokaciji nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj. Po svojim dimenzijama i tehničkim karakteristikama, ovaj dok može da primi i trenutno najveće jahte na svijetu kakva je po dužini najveća svjetska jahta,  180-metara dugi “Azzam”, ili 156 metarski “Dilbar” koji sa svojih 15.917 bruto-tona, prednjači po zapremini među vodećim svjetskim superjahtama.

Prema riječima predsjednika Borda direktora Adriatic 42, dr Rada Antolovića, dolazak plutajućeg doka mnogo je više od običnog događaja, kako za Boku Kotorsku, tako i za cijelu Crnu Goru.

„Riječ je o objektu koji će zasigurno promijeniti poziciju Crne Gore na svjetskoj jahting mapi. U pitanju je dok nove generacije vrijedan više miliona dolara, dugačak 180 metara, širok 37 metara sa kapacitetom od 10.000 tona, što mu omogućava da primi najveće svjetske jahte. Pored pristaništa i raznih drugih investicija, nabavili smo i novi travel lift od 720 tona, najveći te vrste u regionu. Do sada smo u projekat servisnog centra u Bijeloj investirali 40 miliona eura, kako bismo ispunili naš glavni cilj – da postavimo temelje za preporod industrije brodogradnje i remonta, ali sada na potpuno novi, moderniji i održiviji način“, kazao je Antolović poručujući  da je “dugoročna posvećenost akcionara Adriatic 42 i menadžmenta, da otpočne rad prve faze jedinstvenog Mega Yacht Repair & Maintenance objekta, prije kraja  ove godine.”

On se zahvalio na podršci koju su, kako je kazao, realizaciji ovog projekta dali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Drtitan Abazović istakavši da su oni “prepoznali značaj projekta koji predstavlja veliku prekretnicu u servisiranju i remontu jahti i koji će upotpuniti kompletnu ponudu vlasnicima jahti“.

Bijela – dolazak doka za servis jahti

Izvršni direktor kompanije Adriatic 42 Pol Džon Grej naveo je da pokretanje projekta ovakvih gabarita podrazumijeva i angažovanje brojnih stručnjaka, kako iz Crne Gore, tako i iz inostranstva.

„U ovom trenutku na projektu je zaposleno preko 20 ljudi iz Crne Gore, a taj broj će konstantno rasti. Cilj nam je da, brojni lokalni stručnjaci iz raznih oblasti, dobiju svoju priliku i daju svoj ekspertski doprinos. Znamo kakvu je tradiciju imalo nekadašnje Brodogradilište u Bijeloj, i želimo da sav stručni potencijal iskoristimo te zajednički transformišemo ovo mjesto i vratimo mu nekadašnju slavu. Takođe, već smo uspostavili saradnju sa brojnim lokalnim izvođačima radova, koji će biti dio ove velike priče za Crnu Goru.“-naveo je Grej.

Iz kompanije Adriatic 42 poručili su da će posebna pažnja biti posvećena zaštiti životne sredine, jer će nova i modernija oprema omogućiti energetski efikasniji način poslovanja i pametno korišćenje alternativnih izvora energije, u skladu sa najvišim ekološkim i bezbjednosnim standardima za sprečavanje zagađenja životne sredine.

Izvor:S.L.

Najčitanije