16 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki sve manje stabala mimoze

Mimoza 1
Mimoza 

Prvi buketi mimoze, cvijeta u čiju čast se u Herceg Novom već 55 godina održava praznik i koji će ove godine početi 15. februara i trajati do 3.marta, pojavili su se na pijaci. Mimoza još uvijek nije razbokorila,a plantaža je sve manje, pa je za neveliki buket potrebno izdvojiti 2,50 eura.

– Uzrok što mimoze ove godine kasne sa rascvjetavanjem je nedostatak kišnih dana. Svake godine mimoza bi počela da cvjeta sredinom novembra i prvu berbu i prodaju imao bih već u drugoj polovini decembra, za Sv. Nikolu. Berba bi trajala tokom januara i februara, a kada su topli dani i blaga zima mimoze bi nekada bilo i za 8. mart – kaže Dado Vujnović čija je porodica jedna od rijetkih koja punih 45 godina održava plantažu mimoza. On ipak očekuje da će mimoze biti do početka ovogodišnje manifestacije.

– Naša plantaža broji 40 stabala, ali nažalost, na području Boke sve je manje stabala mimoze, pa joj prijeti iščezavanje ukoliko se ne počnu obnavljati plantaže- kaže Vujnović.

Prema procjenama stručnjaka nekada je u Boki raslo oko 5.000 stabala mimoze i moglo se ubrati oko 30 vagona cvijeta Uzgajivači kažu da je nekada mimoza plasirana na tržište cijele ondašnje Jugoslavije, ali i da je sada, kada je uzgajaju manje i kada je tržište znatno smanjenu, uspiju prodati. Kažu da se mimoza dobro prodaje i tokom vjerskih praznika, poput Zadušnica.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije