16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U brodogradilištu Adriatic 42 u Bijeloj više od 100 novih radnih mjesta do kraja septembra

Abazović – foto Vlada CG

Novo remontno brodogradilište za mega i superjahte Adroatic 42 u Bijeloj je najbolja stvar koja se u posljendje vrijeme dogodila Crnoj Gori- ocijenio je predsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je danas u društvu ministara kapitalnih investicijaa Ervina Ibrahimovića, ekologije prostonog planiranja i urbanizma Ane Novakobvić-Đurović i ekonomskog razvoja i tzurizma Gorana Đurovića, obišao Bijelu i upoznao se sa do sada preduzetim aktivnostima na zaživljavanju novog brodogradilišta.

Abazovića su u Bijeloj dočekali izvršni direktor Adriatic Marinasa Dejvid Margason i predsjednik Borda direktora Dydocks World Dubai dr Rado Antolović kao članica konzorcijuma koji čini kompaniju Adriatic 42, te izvršni direktor te firme Pol Džon Grej. Premijeru i ministrima prezentiran je plutajući dok nosivosti 10.000 tona koji je Adriatic 42 nedavno nabavio u Turskoj, kao i ostale aktivnosti na uspostavljanju novog brodogradilišta koje bi već na jesen trebalo da primi i pve jahte na remont. Adriatic 42 je već u taj projekat do sada uložio preko 40 miliona eura.

„Ovo je veliki dan za Crnu Goru jer ovaj plutajući dok simbolizuje povratak brodogradnje u Bijelu i u Crnu Goru, znači otvaranje novih radnih mjesta i prosperitet za ovaj kraj. Na ovaj način pokrećemo ponovno jednu industriju i privredni sektor koji je u prethodnom peridu bio u velikim problemima. Do kraja septembra u Adriatic 42 brodogradilištu imaćemo otvorenih 100 novih direktnih radnih mjesta, a sa kooperantima i vanjskim saradnicinma i mnogo više.“- kazao je Abazović dodajući dav je najveći interes države i Vlade da pokrenu investicioni ciklus sa ozbiljnim kompanijama kakva je Adriatic 42.

„Sa iskustvom i znanjem Drydocks Workld Dubaija i Adroatic Marinasa koje stoje iza te kompanije, ne sumnjam da će Adriatic 42 promijeniti imidž Crne Gore kada je riječ o nautici i da će pompoćicijeloj zemlji da se na jedan ozbiljniji način bavi pomortsvom kao segmentom koji je u prethodnom periodu, bio prilično zamenaren.“- istakao je Abazović dodajući da će Adriatic 42 u tome imati punu podrku Vlade i lokalnih zajednica u Herceg Nobvom i Tivtu čiji su gradonačelnici Stevan Katić i Željko Komnenović juče takođe b ili u Bijeloj.

Abazović – foto Vlada CG

Predsjedik Borda direktora Drydocks World Dubaija dr Rado Antolović zahvalio se na podršci koju su dobili od Vlade i svih ostaklih subjekata uključenih u proces pokretanja novog brodogradilišta.

„Brodogradnja i brodoremont u Bijeloj imaju dugu tradiciju  nevjerovatnu snagu i energiju koja se u njima ovdje akumulirala tokom decenija. Sa našim akcionarima te zaposlenima od kojih su velika većina iz Crne Gore, mi želimo da ovdje otvorimo novu etapu razvoja uz primjenu najviših ekoloških i standarda zaštite u ovoj industriji. Ovaj plutajući dok najnojvije generacije može iz mora radi remonta, podići brodove težine do 10.000 tona, a u svijetu nije još sagrađena tako velika jahta. Znači da se na njemu mogo dokovati i remontovati i kruzeri dužine do 200 metara. Ovaj dok je najbitniji za prvu fazu razvoja Adraatic 42  brodogradilišta, a tu je i novi veliki travel lift nosivosti 720  tona koji će za dva mjeseca biti postavljen na drugu lokaciju u krugu brodogradilišta. Samo na tom travel liftu moći ćemo da iz mora digmeno jahte dušine do 50, možda čak i 70 metara. Imamo sve što treba da se može početi raditi a najvažniji su nam ljudi. Sada ih imamo 28 od kojih su 23 iz Crne Gore, a do kraja septembra imaćemo 100 stalno zaposlenih i to je samo za početak prve faze razvoja brodogradilišta.“- kazao je Antolović dodajući da im je plan da na kraju prvog kvartala 2023. Adriatic 42 ima svojih 200 stalno zaposlelnih plus još najmanje tri puta toliko vanjskih kooperanata i saradnika.

Abazović – foto Vlada CG

On je istakao da iza Adriatic Marinasa stoji državni investicuioni fornd Dubaija ICD, kao i da je Vlada te države vlasnik i brodograđevne korporacije Drydocks World Dubai.

„U oba slučaja vlasnik je država i Vlada Dubaija koja hoće da investira u Crnu Goru, a obje ove kompanije su globalni lideri u zaštiti ekologije, ljudskih prava i zdravlja zaposlenih. Mi ćemo apsolutno sve raditi po crnogorskim zakonima i najboljim međunarodnim pravilima. Sve će biti po najvišim standardima ekologije – neće biti grita kako ga je ovdje bilo prije, biće solarni paneli, zaštita od buke i široka primjena energetske efikansosti. Sve nekretnine biće upisane u crnogorski katastar, plutajući dok u crnogorski Registar brodova, a danas smo se i sa gradonačelnikom Herceg Novog dogovorili čak i kakvo drveće ćemo posaditi u tzv. bafer zoni brodogradilištra. I to će biti crnogorske sadnice. Najbitniji su nam lokalni ljudi jer ja i iz isukustva koje sam imao sa inženjerima iz Crne Gore koji su radili kod nas u brodogradilištu u Dubaiju, znam a imnate stručne i sposobne ljude za ovaj posao.“- istakao je Antolović dodajući da će se zvanično otvaranjeprve faze Adriatic 42 brodogradilišta desiti u oktobru kada će na dok biti podignuta i prva jahta radi remonta.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao je da „zahvaljući Vladi Crne Gore i kompanji Adroatic 42, Crna Gora će opet biti jasno prepoznata na globalnoj mapi brodogradilišta“, te da će u narednih pet godina u Bijeloj biti otvoreno najmanje 300 novih radnih mjesta.

Abazović nije konkfetno odgovorio na pitanje kada će konnačno, država da ispuni svoj dio obaveza vezano za ekološku remedijaciju prostora nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta Bijela, a koju već godinama ne uspijeva završiti francuska konmpanija Valgo. Istakao je da „misli da je i to riješeno“ i da će o tome više reći ministarka Novaković-Đurović koja međutim, nije izašla pred novinare.

Ministar Ibrahimović je kazao da će ostatak grita i zagađenog zemljišta iz Bijele biti uklonjen „u vrlo brzom vremenskom roku“, na što se Antolović nadovezao kazavši da je prostor prve faze očišćen i predat Adriaticu 42 i da je „Agencija za zaštitu priorode to potvrdila i sad čekamo dokument da možemo početi da radimo“.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije