17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U Đenovićima obilježena godišnjica pobune mornara u Boki

Godišnjica pobune mornara u Boki Kotorskoj 1. februara 1918. godine obilježena je danas u Đenovićima, polaganjem vijenaca i smotrom Bokeljske mornarice.

U ime Opštine Herceg Novi, vijenac je u more i na spomen ploču na zgradi Mjesne zajednice položio menadžer Dragan Šimrak, dok je hercegnovska podružnica Bokeljske mornarice vijenac položila na mjesto pobune, kuću Vrankovića.

Godišnjica pobuna mornara u Boki

U ceremoniji je učestvovala Mjesna muzika Đenović, predvodivši povorku koja se nakon smotre Bokeljske mornarice tradicionalno kretala od Mjesne zajednice do kuće Vrankovića i nazad, a pridružili su joj se prisutni mještani.

Obilježavanje ovog datuma je važno da bismo pamtili pobunu mornara na brodovima flote Austrougarske mornarice, koja je bila ohrabrena Oktobarskom revolucijom, a može se smatrati pretečom važnih istorijskih događaja, kazao je nakon ceremonije menadžer Opštine Dragan Šimrak. On se zahvalio Mjesnoj zajednici Đenović, Podružnici Bokeljske mornarice Herceg Novi i Mjesnoj muzici Đenović na učešću u obilježavanju ovog važnog istorijskog momenta koji se odigrao u našem zalivu.

Godišnjica pobuna mornara u Boki

Na početku 1918. godine, Boka Kotorska bila je dio Austrougarske i zbog svog strateškog položaja predstavljala izuzetno važnu pomorsku bazu. Pobuna mornara počela je 1. februara 1918. godine, tačno u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”. Tada je oko 6.000 mornara austrougarske ratne flote uzelo zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu Boke, a upravo ispred Đenovića je bio stacioniran najveći broj brodova.

Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrugarska i protiv loših uslova života na ratnim brodovima. Iako je pobuna vrlo brzo ugušena, ovaj događaj ostao je zapamćen kao primjer zajedničke borbe za prestanak ratnih sukoba, mir i bolje uslove za život i rad.

Najčitanije