22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U dolini Neretve prijavljene tri internetske prevare, oprez prilikom online trgovine

Internet – trgovina – online – foto EPA

Tri slučaja internetskih prevara prijavljena su u utorak u Metkoviću i Pločama, izvijestili su u srijedu iz dubrovačko-neretvanske policije i upozorili građane da u internetskoj trgovini ne daju povjerljive podatke s bankovnih kartica.

U prvoj zaprimljenoj prijavi oštećeni je prijavio kako je preko oglasa na društvenoj mreži naručio mobitel, platio ga 380 eura, ali mu ga prodavač nije dostavio i više mu se ne javlja zbog čega je shvatio da je prevaren i slučaj je prijavio policiji.

U drugom slučaju oštećena mlađa ženska osoba navela je kako je na društvenoj mreži oglasila prodaju haljine.

„Na oglas se javila osoba s kojom je stupila u kontakt i dogovorila prodaju i koja joj je poslala link za potvrdu narudžbe uz koje je tražila i podatke njene bankovne kartice”. Nakon što je ustupila tražene podatke oštećena je uvidjela kako joj je s bankovnog računa skinuto 235,70 eura.

U trećem je slučaju oštećena policiji prijavila kako je na internetskom oglašivaču objavila oglas za prodaju svoje haljine za 100 eura, na koji se javila osoba s kojom je dogovorila kupnju.

„Uplatu traženog iznosa su dogovorili putem aplikacije za novčane transakcije, a kada je oštećena dostavila podatke svoje bankovne kartice radi uplate traženog iznosa, shvatila je da joj novac nije uplaćen, već joj je s računa dignut isti taj iznos zbog čega je shvatila da je prevarena“, navode iz policije i dodaju kako je u tijeku kriminalističko istraživanje za sva tri prijavljena slučaja.

„Savjetujemo sve one koji na takav način kupuju ili prodaju, da tom prilikom ne daju povjerljive podatke s bankovne kartice, pogotovo kod za verifikaciju  (CVV/CVC broj) na poleđini i koji je potreban za sva internetska plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna“, upozorili su iz policije.

Dodaju da možete biti žrtva ukoliko kupujete putem stranica za oglašavanje i nakon dogovora za trošak dostave od napadača dobijete jedan od pripremljenih linkova koji nalikuju na linkove dostavnih tvrtki, dok je u biti riječ samo o načinu na koji počinitelji dolaze do podataka o bankovnoj kartici, a potom i vašeg novca.

“Ukoliko kontaktirate stvarnu dostavnu službu, utvrdit ćete da ona nema takav način rada, odnosno da od svojih korisnika ne traži bankovne podatke“, istaknuli su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Izvor:Hina

Najčitanije