20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Najmanje 40 poginulih u eksploziji plina u rudniku ugljena u Turskoj

Turska eksplozija rudnik – foto EPA

Najmanje četrdeset ljudi poginulo je u strašnoj eksploziji u rudniku ugljena u sjevernoj Turskoj. Nakon dramatične akcije spašavanja, koju su otežavali požar i velike količine metana u zraku koji je, pretpostavlja se, i uzrokovao eksploziju, spašeno je gotovo 60 rudara.

Vijest o nesreći brzo se proširila gradom Amasrom u crnomorskoj priobalnoj provinciji Bartin.

Ispred rudnika velik broj vozila hitne pomoći, zabrinutih članova obitelji rudara. U noćnoj smjeni u rudniku je radilo 110 ljudi.

– Čim smo čuli za nesreću, odmah smo došli. Moj sin radio je u rudniku gotovo 4 godine, rekao je Osman Ozer, otac poginulog rudara.

Spasilačkim ekipama priskočili su u pomoć i rudari koji nisu bili u smjeni.

– Tako gustu prašinu i dim u životu nisam vidio. Ni lampu pred sobom nisam vidio, rekao je rudar iz Amasroma.

– Nikoga od naših prijatelja nismo ostavili. Tu smo već 24 sata. U rudniku više nema nikoga, rekao je rudar Celal Kara.

Eksplozija se dogodila na dubini od oko 300 metara. Pretpostavlja se da ju je izazvala mješavina zapaljivih plinova.

– 11 je osoba ozlijeđeno. Šestorica su prevezena u istanbulsku bolnicu, trojica u Bartin, a dvojica su na liječenju u privatnoj bolnici, jedan je već otpušten. Spašeno je ukupno 58 rudara, rekao je Suleyman Soylu, turski ministar unutarnjih poslova.

Unutar rudnika došlo je do djelomičnog urušavanja, no prema službenim informacijama, ventilacija je u trenutku nesreće uredno radila i nije bilo požara.

– Dim koji suklja iz podzemlja znak je da i dalje negdje gori. Znamo da među hospitaliziranima ima i onih koji su prevezeni na liječenje u druge gradove i teško ozlijeđenih, s ozljedama opasnim za život, rekao je Recai Cakir, gradonačelnik Amasre.

– Tijekom, dana, prema islamskom običaju, pokopan je dio poginulih rudara, rekao je Suleyman Soylu, turski ministar unutarnjih poslova.

Turska je poznata kao zemlja s dugom listom rudarskih nesreća, i to najčešće zbog nedovoljne primjene pravila zaštite na radu. Stoga ne iznenađuje da je vijest o još jednoj nesreći izazvala bijes javnosti. Čak je i turski predsjednik upozorio da će svaki nemar, ako se utvrdi u istrazi, biti kažnjen. Inače, rudnik u Amasri u vlasništvu je državne tvrtke za iskapanje ugljena.

Najveća rudarska nesreća u Turskoj dogodila se 2014., kada je poginula 301 osoba.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije