10 C
Kotor

Slušaj online radio

U hrvatskim lukama detektirano je ukupno šest potencijalno sumnjivih jahti

Jahta “Sailing Yacht A”, Foto: Reuters

O sankcijama Rusima bliskim Putionovu režimu u RTL-u Danas govorio je državni tajnik Ministarstva financija Stjepan Čuraj. Kako kaže Čuraj, od ukupno 950 oligarha na listi pod sankcijama Europske unije, njih 680 je još 23. februar detektirano kao oni koji imaju direktne ili indirektne veze s Hrvatskom.

O procijenjenoj vrijednosti njihove imovine, tvrdi, teško je govoriti, a po pitanju pokretnina kaže da je šest potencijalno sumnjivih jahti detektirano i postupak je u toku.

Naveo je i slučaj jahte u Betini na otoku Murteru, a Čuraj kaže da ne zna konkretno je li u vlasništvu. Osim Murtera, govori, tu su i druge luke. Kako Čuraj pojašnjava, kada se utvrdi da je u vlasništvu, u posjedu ili pod kontrolom osobe stavljene na listu, onda se ista zamrzava pa izlazi lučka kapetanija i zabranjuje se isplovljavanje. Pretpostavlja da će tako biti slučaj i u Betini.

Upitan oko zvučnih imena, govori da je najzvučniji Abramovič. Što se tiče tajkuna Vekselberga koji posluje u Dubrovniku i čiju imovinu blokira SAD, Čuraj tvrdi da se našao na listi SAD-a, ali na ovoj od jučer, nije.

Što se tiče posljedica za biznise tih ljudi, a samim time i za zaposlenike, državni tajnik govori da postoji postupak i jasne smjernice. “Moramo jasno odvojiti tvrtku od vlasnika da je ne može ekonomski koristiti i imati financijske koristi, a njoj omogućiti da radi jer je to nama u cilju”, kaže.

Naposljetku, odgovorio je i na pitanje što s oduzetom imovinom i idejama koje dolaze iz Britanije dolaze da se ta imovina stavi u funkciju za prihvat i zbrinjavanje izbjeglica. Čuraj govori kako su sankcije Rusiji propisane odredbom iz 2014. godine i ona utvrđuje da se imovina zamrzava i ni za što se drugo ne koristi. Da odluče koristiti na drugi način, kaže kako bi se odredba trebala mijenjati.

Najčitanije