20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Hrvatskoj dostupna aplikacija koja upozorava na rizične kontakte

Mobilni telefon

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš predstavio je danas mobilnu aplikaciju Stop Covid-19 koja upozorava ljude na virus korona.

Beroš je rekao da je cilj aplikacije poboljšanje epidemiološke slike, tako što će se brzo detektovati kontakti i svi ostali koji su bili izloženi virusu korona, te će o tome biti anonimno obaviješteni.

“Aplikacija je dobrovoljna, sigurna je i ne prikuplja nikakve lične podatke korisnika”, rekao je Beroš i dodao da već deset evropskih zemalja koristi slične aplikacije za detekciju kontakata.

Aplikaciju može svako da skine na svoj mobilni telefon sa platforme Google Play, a uskoro i sa App Storea. Ko je dobrovoljno preuzme i bude u kontaktu sa osobom koja, takođe, ima aplikaciju, njihovi telefoni će da razmijene Bluetooth signale.

Pomoću ove aplikacije, vlasnik mobilnog telefona će biti upozoren da li je u proteklih 14 dana bio u rizičnom kontaktu, prenose hrvatski mediji.

Aplikacija će dati i procjenu rizika od prenosa zaraze, kao i omogućiti pristup uputstvima kako postupati u slučajevima sumnje na zarazu virusom korona.

Najčitanije