17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kanjonu rijeke Mrtvice sa “Vjevericom“

Od Danilovog mosta i Bijelih Nerina do Male plaže i nazad u Boku



Koliko je iscjeljujuća moć prirode uvjerili su se ovog vikenda članovi/ce Planinarskog kluba „Vjeverica“ iz Kotora, penjući se od Međurječja kroz Kanjon rijeke Mrtvice. Dišući punim plućima, prepoznajući dušom mirise proljeća i napajajući oči zelenilom livada i gora, sa strahopoštovanjem prema surovim liticama Maganika i Rovačkim gredama, nisu skrivali oduševljenje za brojne slapove, bukove koji su ih pratili svojim vodenim šumom duž čitave distance duge od oko devet kilometara u jednom pravcu. Na tom putu pozdravilo ih je i stado ovaca u pratnji čobana i pasa, mimolilazeći se uz dužno poštovanje.

Pauzama uz predah i užinu, uz smijeh i druženje obilježili su najmarkantnije tačke ove fantastične rute- Danilov most, Kapiju želja, slapove Bijeli Nerini i Malu plažu. Mnogima je zastao dah prolazeći užlijebljenim stenovitim putem kroz Rovačku gredu, koji je probijen 1973. godine, na inicijativu neimara Danila Jaukovića. Naslijeđe vrijedno truda, s obzirom da u njemu danas uživaju brojni domaći i strani posjetioci.

Kanjon rijeke Mrtvice

Njegujući svoj primorsko-planinarski vedri duh, „Vjeverice“ (nekolicina njih) su se i ležerno okupale u ledenoj vodi, u prisustvu stotinjak ljubitelja prirode uz drugih mjesta, koji su se organizovano ili samostalno, okupili na ovom „kultnom“ mjestu, ispod velikog stabla, uz muziku i roštilj. Mnogi učesnici i učesnice ture su u povratku nausput ubrali i  listove srijemuša (medveđeg luka), da u duhu proljećnjeg čišćenja organizma zgotove doma laganu aromatičnu salatu, potaž ili namaz.

Do Međurječja i nazad, njih 42 planinara/ki  imali su organizovani autobuski prevoz, usput su sakupili i humanitarnu pomoć za jednu svoju članicu, a vodič ove nezaboravne ture bio je Željko Obradović.

U maju je u organizaciji PK „Vjeverica“ planirana još jedna tura kroz Mrtvicu, s obzirom da interesovanje za ovaj biser prirode među planinarima ne posustaje.

/M.D.P./

Najčitanije