8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U kapitalne projekte u Tivtu biće uloženo oko pet miliona eura

Tivat panorama - foto Anton Gula Marković Boka News
Tivat panorama – foto Anton Gula Marković Boka News

Opština Tivat će do kraja godine uložiti preko 2 mil EUR u izgradnju objekata koji su već započeti, a najbitniji je projekat saobraćajnice prema kompleksu Lušica Bay, koji će prema planu biti završen do sljedeće sezone, kazao je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, za TVCG.

Projekat je praćen sa dosta kontroverzi i rezultirao je krivičnom prijavom protiv bivšeg predsjednik Opštine Siniše Kusovca.
– Kako bismo završili projekat morali smo da se pod komercijalnim uslovima zadužimo 3 mil EUR, tako da se krenulo sa izgradnjom. Prema planiranoj dinamici trebalo bi da se projekat završi do početka sledeće sezone – kazao je Komnenović.
Sledeći projekat koji se realizuje je obalno šetalište Belan, gdje je nakon dužeg vremena nastavljana izgradnja.
– Nadam se da će obrise šetališta građani Tivta vidjeti već u januaru, a da ćemo sa Upravom javnih radova i prije svega Morskim dobrom, realizovati uspješno taj projekat. Građani moraju na terenu da vide šta se radi, proces mora da bude transparentan i da znaju za šta se sredstva troše – poručio je Komnenović.
Kako je kazao, dosta je vremena potrošeno na planiranje i ugovaranje, dok do realizacije nije došlo.
– Mi smo dogovorili da ti radovi uđu u kapitalni budžet Ministarstva finansija i nadam se da ćemo već sledeće godine, prema najavama, u kapitalne projekte infrastrukture u opštini Tivat uložiti oko 5 mil EUR – istakao je Komnenović.
Belani bazen
Pored ovog projekta koji će imati i svoj bazen sa pontonima, ugostiteljski objekat i obalno šetalište, počeće se realizacija šetališta od Lepetana do Donje Lastve koji je vrijedan 2,4 mil EUR, u koji će investirati JPMD, Uprava za javne radove i Opština Tivat
– Tu imamo probleme sa odvođenjem kanalizacije, jer u proteklom periodu nije dobro isplaniran kanalizacioni sistem. On nema više kapaciteta, pa ćemo morati da se bavimo i gradnjom samostalnog sistema za prečišćavanje otpadnih voda, kako bismo riješili problem u tom dijelu grada. Sada koristimo zajednički sa Kotorom – objašnjava Komnenović.
Narednih dana će u opštini biti realizovan projekat asfaltiranja lokalnih saobraćajnica, koje decenijama nijesu asfaltirane, a u to će biti uloženo oko 500.000 EUR.
– Dobili smo od Uprave za javne radove oko 100.000, a mi ćemo uložiti 400.000 EUR. Biće još dosta radova u naednom periodu. Opština je bila dužna, ali više nije. Dug smo uspješno sanirali i sada je u gradskoj kasi 5,6 mil EUR. Sredstava ima za realizaciju svih ovih, ali i za nove projekte. Ostvarenje budžeta na današnji dan je 99,92%, što je nevjerovartan podatak. Prihod koji smo uspješno realizovali je porez na nepokretnosti. Oko 4,6 miliona smo realizovali od poreza na nepokretnosti odnosno 90,73% plana. Zanimljivo je da je ta brojka veća 18% u odnosu na 2019 – kazao je predsjednik tivatske opštine.
Komnenović ja obećao tranasparentnost u svim poslovima, i istakao da planiraju gradnju nove škole, vrtića…
– Uložili smo značajna sredstava u projektovanje nove škole u Radovićima u koju će biti uloženo 3,8 mil EUR – istakao je Komnenović.

Najčitanije