29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru 3.16 hiljada gostiju – “Svilarstvo Konavala i Crnogorskog primorja” u Pomorskom muzeju 

Kotor – foto Boka News

Na kotorskoj rivijeri tenutno odmara 3.16 hiljada gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije (TO) Kotora.

Od ukupnog broja gostiju, u privatnom smještaju boravi 2,1 hiljadu, hotelskom 981, hostelima 43, a u kampovima 40.

Iz TO Kotor su naveli da su u privatnom smještaju najbrojniji državljani Rusije, Turske, Srbije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine i Njemačke. U hotelskom smještaju najbrojniji su gosti iz Velike Britanije, Francuske, Izraela, Turske, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Prema podacima sa Turističko-informativnog centra, Kotor je prošle sedmice obišlo 19,68 hiljada izletnika, od čega 3,29 hiljada za vikend.

Najbrojnije su bile grupe iz Turske, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, SAD, Poljske i Kine.

“Svilarstvo Konavala i Crnogorskog primorja” u Pomorskom muzeju 

Povodom Noći muzeja, 15. maja 2024. u 19 sati JU Pomorski muzej Crne Gore organizuje predavanje i prezentaciju na temu “Svilarstvo Konavala i Crnogorskog primorja”.

Svilarstvo je na Crnogorskom primorju i Boki Kotorskoj sve do sredine 20. vijeka bilo značajna privredna grana, a za pojedinačna domaćinstva izvor prihoda, nekada veći nekada manji. Danas, tradicionalna vještina uzgoja svilene bube i izrada svilene niti, kod nas je zaboravljena.

Pomorski muzej Kotor – foto Boka News

Kod naših susjeda, u Konavlima, Republika Hrvatska, ova stara vještina još je živa. Konavoske bubice su zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske pod nazivom “Tradicijsko umIjeće svilogojstva i svilarstva istočne obale i zaleđa Jadrana”.

Predavanjem o svilarstvu u Boki Kotorskoj i prezentacijama pokušaćemo da pobudimo interesovanje za plemenitu vještinu uzgoja i proizvodnje svilene niti.

Najčitanije