17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru održano predavanje o bezbjednosti mladih u saobraćaju

Povodom obilježavanja Međunarodonog dana mladih, Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti RE populaciju i rodnu ravopravnost i Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, organizovala je danas predavanje na temu “Bezbjednost mladih u saobraćaju” u press sali Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Prisutnima su se obratili inspektorka Odjeljenja bezbjednosti Kotor Verica Stanović, službenica Uprave policije Anita Vučetić te Milan Mitić, koji je na ličnom primjeru pričao o posledicama vožnje pod dejstvom alkohola.

predavanje “Bezbjednost mladih u saobracaju”

Što se tiče saobraćajnih nesreća na području Kotora u prethodne dvije i po godine, podaci Uprave policije kažu da ih je bilo blizu pet stotina.

“Kada govorimo o broju saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile u periodu 2019.godine, 2020.godine i prvoj polovini 2021. godini na području nadležnosti OB Kotora, u 2019. godini imamo ukupno 439 saobraćajnih nezgoda, od kojih su 48 nezgoda nastale kao posledica upravljanja sa vozilima pod dejstvom alkohola. Kada govorimo o saobraćanim nezgodama u kojima su kao učesnici učestvovali mladi vozači od ukupnog broja 439 – u 18 učestvovali su mladi vozači. U 2020.godini je bilo ukupno 250 saobraćajnih nezgoda, od kojih su 22 nezgode nastale kao posledica upravljanja sa vozilima pod dejstvom alkohola, dok je od ukupnog broja 48 učesnika bili mladi vozači. U prvoj polovini 2021.godine do sada je bilo 185 saobraćajnih nezgoda , od kojih su 20 za uzrok imale upravljanje sa vozilima pod dejstvom alkohola, a u  25 su učestvovali mladi vozači”, rekla je službenica Uprave policije Anita Vučetić.

Ispred Odjeljeja za bezbjednost, prisutnima se obratila inspektorka Verica Stanović. Osim bezbjednosti u saobraćaju, ovo odjeljenje bavi se delikventskim ponašanjem mladih.

predavanje “Bezbjednost mladih u saobracaju”

„U odjeljenjima bezbjednosti postoji poseban referat za maloljetničku delikvenciju u sklopu kojeg je i referat za nasilje u porodici. Što se tiče statističkih podataka 2019. godine od strane maloljetnika u našoj opštini je izvršeno 11 krivičnih dijela, procesuirano je 10 maloljetnih lica i podnijeto sedam krivičnih prijava nadležnom tužiocu. U okviru tih  krivičnih dijela imali smo dva povratnika u izvršenju, jedno krivično dijelo teške tjelesne povrede, jedno nasilničko ponašanje, dva nasilja u porodici, dvije teške krađe, dvije krađe, krivično djelo neovlašćeno konzumiranje i stavljanje u promet opojnih droga, jedno krivično djelo otuđenje i oštećenje tuđe stvari i jedno krivično djelo izazivanje opšte opasnosti. Dok su statistički podaci za 2020. godina da su maloljetnici bili izvršioci pet krivičnih djela”, kazala je Stanović.

U toku prethodne godine, na području opštine Kotor dogodilo se ukupno 250 saobraćajnih nesreća od kojih su 22 nastale kao posledica upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.
Kada se govori o saobraćajnim nesrećama u kojima su kao učesnici učestvovali mladi vozači od ukupnog broja 250 – u 48 učestvovali su mladi vozači.

predavanje “Bezbjednost mladih u saobracaju”

Što se tiče podataka za ovu godinu, bilo je 185 nesreća, od kojih su 20 za uzrok imale upravljanje sa vozilima pod dejstvom alkohola u organizmu. Od ukupnog broja, u 25 su učestvovali su mladi vozači.

Mladim vozačima smatraju se sva lica do 24 godine, dok su vozači početnici oni koji vozačku dozvolu posjeduju manje od godinu dana. Ukoliko se ustanovi, da su ovi vozili pod uticajem alkohola kazne su sledeće:

Za između 0.10 promila i 0.30 promila kazne se kreću od  60 do 200 eura

Za između 0.30 promila – 0.50 promila kazne se kreću od  80 – 250 eura

Za između 0.50 promila – 1.00 promila kazne se kreću od   150 – 400 eura

Za između 1.00 promila – 2.00 promila kazne se kreću od  300 – 1000 eura

Za između 2.00 promila – i veća kazne se kreću od  15 – 60 dana zatvora

/ Milica Cvijović /

Najčitanije