26 C
Kotor

Slušaj online radio

U modernom i zahtjevnom programu predstavio djela japanskog, ruskog i francuskih autora

Uspješan diplomski koncert saksofoniste Vojislava Markovića iz Kotora



Saksofonista Vojislav Marković, maturant Muzičke škole “Vida Matjan” Kotor, održao je u dvorani Crkve Sv. Duha svoj prvi solistički koncert, koji je ujedno i njegov maturski ispit i temelj za prijemni ispit za upis na neku od muzičkih akademija u Evropi. Većina profesora i učenika koji su iz publike aplauzima i ovacijama ispratili nastup ovog darovitog mladog umjetnika, kao i ponosne majka, sestra i razredna nastavnica Andrea Ćoso, imali su priliku da prvi put čuju moderna djela savremenih autora pisana za saksofon, posebno koncert Aleksandra Glazunova i djelo Rio Node. Šlagvort na torti bila je obrada čuvenog djela Džordža Geršvina – “Summertime”, koju je, prema notama iz londonske muzičke škole, Vojo izveo “na bis”.

-Mnogo sam zadovoljan koncertom, zahvalan sam publici, nisam očekivao ovoliku podršku. Ovo je program koji spremam za fakultet. Učio sam njemački, konsultovao sam se sa uvaženim profesorima koji drže nastavu na akademijama u Minhenu i u Salcburgu, gdje želim da upišem studije. Sviđa mi se tamošnji sistem nastave, želim da se usavršavam dalje. Nadam se da ću proći prijemni ispit i očekujem da ću tek tamo da doživim umjetnički “procvat”, kaže Vojislav Marković za Boka News.

PINK PANTER – POJAM ZA SAKSOFON

Saksofon je najmlađi drveni duvački instrument i Vojo ga je zavolio odmalena, ali presudnu ulogu za njegov odabir imao je upravo profesor Goran Turkalj, koji ga znanju, umjetnosti i tehnici izvedbe podučava 11 godina.

 -Imao sam šest godina kada sam upoznao profesora Gorana Turkalja, on je imao svirku u “Atrijumu” u Starom gradu. Bio sam fasciniran ljepotom muzike u njegovoj izvedbi, a inače sam volio saksofon preko muzike iz filma “Pink Panter”, to je “kul” muzika, uvijek je ima negdje. Pošto uključuje saksofon, taj “Pink Panter” je obilježio djetinjstvo mnoge djece, pa I moje. Znam svu djecu koja pohađaju nastavu kod profesora Turkalja, prvi čas kažu: “Mogu li Pink Pantera da sviram?” Tako da sam “morao” da odaberem saksofon i nisam požalio, kaže Vojislav.

Publika

ČEKA GA PRIJAVA ZA UPIS NA DVIJE AKADEMIJE

Njegov učitelj kaže da je ”jedan od sposobnijih” njegovih učenika, od kojih trenutno njih četvoro studiraju na muzičkim akademijama, a tim putem ide u Vojislav.

– Vojo je nedavno položio znanje njemačkog jezika (stepen B-2), što je uslov za upis na visoke umjetničke škole u Njemačkoj i Austriji, s obzirom da ima namjeru da aplicira za upis na “Mocarteum” u Salcburgu i na “Hochschule” u Minhenu – vidjećemo gdje će biti primljen. Ovaj koncert je njegov diplomski ispit i kao neka proba za ono što ga čeka na prijemnom ispitu. To je kompletan program, uglavnom moderan, veoma visoki zahtjevi- svira dva ciklična djela, virtuozno djelo i komad za solo-saksofon, objasnio nam je prof. Turkalj.

Marković je u uvodu izveo moderno djelo za solo-saksofon japanskog kompozitora Rio Node, zatim je u klavirskoj saradnji sa izvrsnom prof. Anom Mihaljević izveo jako zahtjevni 15-minutni Koncert u jednom stavu za gudački orkestar i saksofon Aleksandra Glazunova. U drugom dijelu, nakon male pauze, izveo je II i III stav (Modere i Brasiliere) kompozicije “Skaraboš” francuskog autora Dariusa Mijola, moderna muzika koja “koketira” sa varijeteom i na kraju Pjera Maksa Duboa- vrlo zahtjevno djelo “La Parisienne”, sa elementima “šaljive” muzike.

Profesor Turkalj je već 28 godina aktivan u muzičkoj pedagogiji, kao predavač u Kotoru, Tivtu i prethodno u Srbiji, a kad se tome doda i period kada je svirao u orkestru, on umjetnost živi i radi već 42 godine. Redovan je učesnik Ljetnje škole za drvene duvačke instrumente u Tivtu i jedan od pokretača prvog Međunarodnog takmičenja drvenih duvača u Tivtu.

Sa prof. Mihaljević

Quattro Stagioni za saksofone

Turkalj je najavio džez-koncert kvarteta saksofona “Quattro Stagioni” u srijedu, 29. maja u 20 sati u Crkvi Sv. Duha, gdje će nastupiti zajedno sa svojim učenikom Vojislavom Markovićem, sa Filipom Kovačevićem i Adrianom Gebauerom.

Kad završe studije, ostaju tamo gdje im je bolje

-Moram priznati, mi smo ovdje malo uspavani – mala sredina, a Zapadna Evropa je preplavljena Kinezima, Koreancima, koji su izuzetni muzičari. Osim njih, mnogo dobri saksofoniosti su i Rusi, a Japanci takođe imaju jako dobru školu. I mi imamo sjajne muzičare sa ovih prostora, međutim, niko se nije vratio. Evo, naš saksofonista Vanja Sedlak, koji je osnovnu u srednju školu završio ovdje kod mene, sada radi u elitnoj srednjoj školi u Minhenu, gdje je i magistritrao, ali ne vraća se, to i razumijem, svako gleda gdje mu je bolje. Ipak, ja ne mogu 100 godina raditi, nadam se da će bar neko od ovih umjetnika da nastavi ovu muzičku tradiciju. Vojo će biti formirana ličnost za dvije godine, jer velika sredina strašno promijeni ljude, tamo sve funkcioniše kako treba, a ovdje smo skloniji improvizacijama, zaključuje prof. Goran Turkalj.

/M.D.P./

Najčitanije