21 C
Kotor

Slušaj online radio

U nacionalnoj “Kući maslina” prerada i prodaja maslinovog ulja počinje 2024.

Mlin za masline
Mlin za masline

U nacionalnoj “Kući maslina”, koja je zajednički projekat Ministarstva poljoprivrede i Opštine Bar od naredne godine planirana je prerada maslina crnogorskih maslinara, skladištenje, pakovanje i distribuciju maslinovog ulja, kao i uvođenje maslinovog ulja “Kuće maslina” u trgovačke lance, restorane i hotele širom Crne Gore i to 2.000 flaša.

Za nabavku opreme za montažu i instalaciju linija za preradu i pakovanje maslinovog ulja biće izdvojeno oko 150.000 EUR i ta oprema će se nabavljati na tenderu.

“Kućom maslina” po sporazumu Ministarstva poljoprivrede, kojim rukovodi ministar Vladimir Joković, i Opštine Bar, kojom rukovodi predsjednik Dušan Raičević, upravljaće ova lokalna uprava čiji su odbornici prije dva dana usvojili Plan za upravljanje “Kućom maslina” za period od pet godina, odnosno do 2029. godine, kao i Odluku o formiranju lokalnog preduzeća koje će upravljati ovim objektom.

Kako bi mašinski pogon “Kuće maslina” mogao da počne sa radom, neophodan je upis proizvodnog pogona u Registar odobrenih objekata za proizvodnju hrane i druge tehničke poslove, odnosno izdavanje rješenja o obavljanju djelatnosti proizvodnje maslinovog ulja, sa istaknutim kapacitetom proizvodnje maslinovog ulja na godišnjem nivou, što je u nadležnosti Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Prema petogodišnjem planu, u ovom objektu, osim prodaje maslinovog ulja, proizvoda “Kuće maslina”, prodavaće se ulja i drugih zainteresovanih registrovanih proizvođača, čija maslinova ulja i drugi poljoprivredno-prehrambeni proizvodi ispunjavaju neophodne organoleptičke i hemijske kriterijume, ali i nutritivna svojstva.

– Osim maslinovih ulja, zainteresovani proizvođači će moći da izlože i druge proizvode – maslinova ulja sa aromatičnim i ljekovitim biljem, stone masline, suvenire od maslinovog drveta, slatke i slane kolačiće sa maslinovim uljem, paste od maslina, prirodne kozmetike na bazi maslinovog ulja, ali i lokalne proizvode od drugih biljnih vrsta primorskog kraja (crvena i bijela vina, ostala alkoholna pića, sokove od šipka, citrusa i drugih voćnih vrsta, med i pčelinji proizvodi, sušeno i kandirano voće, lokalne delicije, prirodni kozmetički preparati, mesne i mliječne prerađevine, riblji proizvodi, čajevi, itd.)”, precizirano je petogodišnjim planom.

Kuća maslina u Starom Baru

Da bi objekat “Kuća maslina” mogao početi sa radom u punom kapacitetu već od sezone prerade maslina tokom 2024. godine, neophodna je, kako je definisano, nabavka linije za proizvodnju maslinovog ulja kapaciteta najviše do 500 kg/h, filter prese, pumpe za ulje, linija za pakovanje maslinovog ulja (poluautomatska punilica, čepilica, etiketirka), inoks sudova za skladištenje maslinovog ulja, opremanje prostora za nesmetan rad i funkcionisanje zaposlenih, te opremanje prodajnog salona.

– Opština Bar je raspisala tender za uređenje enterijera prodajnog dijela i sale za konferencije u objektu “Kuća maslina” u Starom Baru, nabavku čija je procijenjena vrijednost 95.000 EUR bez PDV-a. Opština Bar finansira navedeno svojim novcem. Investiciona ulaganja u pogon za preradu, pakovanje i distribuciju maslinovog ulja sa ciljem otpočinjanja proizvodnog funkcionisanja “Kuće maslina” predstavljaće zajedničku investiciju Ministarstva poljoprivrede i Opštine Bar. Procijenjena vrijednost nabavke potrebne opreme iznosi 148.503,60 EUR bez PDV-a – navodi se u petogodišnjem planu. U planu je da se razviju turistička ruta koja obuhvata posjetu “Kući maslina” i degustaciju proizvoda i taj broj posjeta je projektovan na 2.000 u narednoj godini, a u 2029. na 50.000 posjeta.

Tri godine da preduzeće bude održivo

Objašnjeno je da lokalno preduzeće čije je osnivač Opština može biti rentabilno od treće godine poslovanja. Budžetom Opštine Bar za narednu godinu za osnivanje preduzeća je namijenjeno 95.000 EUR.

Po projekcijama lokalno preduzeće bi naredne godine trebalo da prihoduje oko 120.000 EUR od čega je 95.000 iz lokalnog budžeta, dok se ostatak odnosi na prihode od usluge prerade maslina, punjenja i prodaje maslinovog ulja, organizacije događaja i turističkih posjeta.

Za treću godinu poslovanja kada je projekcija da preduzeće bude održivo, planiran je prihod od 337.000 EUR.

Konkurisaće za žig “Dobro iz Crne Gore”

Planirano je da ekstra-djevičansko maslinovo ulje “Kuće maslina” već nakon prve sezone prerade maslina aplicira za projekat vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda “Dobro iz Crne Gore”, koji Privredna komora Crne Gore implementira od 2008. godine.

– Registracija žiga “Dobro iz Crne Gore” će omogućiti da se naš novi proizvod što uspješnije plasira na domaćem i inostranom tržištu, da bude konkurentan i da uspješno parira brojnim uvoznim proizvodima na domaćem tržištu – piše u planu.

Izvor:Vijesti

Najčitanije