23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Norveškoj skoro kao i prije covida, u Rusiji i Rumunjskoj novi val zaraze

Oslo – Norveška – Jorg Greuel/Getty Images

Italija, koja je dosegnula 80 posto procijepljenosti ukupnog stanovništva, od danas je znatno ublažila mjere. U Njemačkoj, u kojoj i dalje nemaju toliki postotak cijepljenih, od danas vrijede nova pravila. Osim za djecu mlađu od 12 godina, ukinuta su besplatna testiranja.

Put prema potpunoj procijepljenosti u zemlji put je bez besplatnog testa na koronavirus, tvrde njemački pokrajinski ministri. No ipak za djecu, trudnice i sve one koji se ne smiju cijepiti testiranje je i dalje besplatno. Odluka je to koja, čini se, ima veliku potporu javnosti.

Norveška je na samom vrhu procijepljenosti, pa ne iznenađuje što se ondje živi gotovo jednako kao u vrijeme prije pandemije. Danas na konstituiranju 166. saziva parlamenta, svi zastupnici, poštovani gosti ali i kraljevska obitelj bili su bez maski.

– Nakon godinu i pol borbe, koronavirus je izgubio onaj presudni utjecaj na naše živote. Mogu reći da je Norveška u odnosu na druge zemlje imala bolji pristup, i napokon prestajemo s mjerama koje su nas sve opterećivale, kazao je kralj Harald, norveški suveren.

Portugalci na dobrom putu prema pobjedi nad virusom. Vlada je odlučila sve starije osobe od 65 docijepiti trećom dozom.

– Dobro smo se organizirali. Imamo gotovo 350 centara za dodatno cijepljenje. I vjerujte – uspjet ćemo u tome, kazala je Graca Freitas, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo.

Sasvim drugačija priča je iz Rumunjske u kojoj vlada potpuno nepovjerenje u cijepljenje. A podaci zabrinjavaju. Novi val zaraze koronavirusom u listopadu težak je i smrtonosan. Svakih šest minuta u zemlji premine jedna osoba. No ni to ne pomaže da se podigne svijest o opravdanosti cijepljenja.

Teško je stanje i u Rusiji. Samo u posljednja 24 je 25.000 novooboljelih, a preminulih je tisuću. To su podaci od vikenda koji su uvijek nekoliko puta manji od onih tijekom tjedna. Lokalne vlasti od danas opet donose stare, oštrije mjere, a u cijeloj zemlji uskoro se planira uvesti COVID potvrda koja će biti obvezna za posjet svim javnim institucijama.

Izvor:HRT

Najčitanije