26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U obnovljenoj porodičnoj kapeli Svete Tereze služena misa prvi put nakon 43 godine

U obnovljenoj porodičnoj kapeli Svete Tereze u Donjoj Lastvi juče je služena sveta misa, prvi put nakon 43 godine. Misa je simbolično služena na dan kada su partizani ubili don Đura Perušinu, 28. juna 1944. godine, u porodičnoj kući pored kapelice.

„Kapelicu je sagradio don Đuro Perušina 1934. godine za svoju familiju, da služi kao znak pobožnosti, odanosti prema Svetoj Tereziji, djetetu od Isusa. Neka ovo bude naše prisustvo i u njegovu mučeničku čast… “– kazao je okupljenima don Milidrag Janjić koji je balgoslovio crkvu i predvodio svetu misu, uz koncelebraciju don Srećka Majića.

Podsjetimo, kapela Svete Tereze je teško stradala u razornom potresu 1979. godine. Nasljednici don Đura Perušine prošle godine u mjesecu oktobru su počeli obnovu kapele.

Kapela Sveta Tereza se nalazi u dvorištu porodične kuće Perušina u Donjoj Lastvi – Tivat. Oko kuće sačuvan je ogradni zid sa lučnim portalom a stambena kuća locirana u centralnom dijelu, do koje vodi popločana staza, oivičena kamenom kolonadom.

Kapelu je sagradio župnik Gornje i Donje Lastve Don Đuro Perušina 1934. godine.

Izvor:M.M.

Najčitanije