17 C
Kotor

Slušaj online radio

U Osijeku nastaje najveći jedrenjak na svijetu pogonjen na struju

Jedrenjak – OS_HRT

Na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) grupa mladih znanstvenika radi na projektu koji je trenutno u vrhu globalnih trendova – najveći jedrenjak najveći jedrenjak pogonjen na struju na svijetu na struju na svijetu.

‘Papirnati’ dio posla je pri kraju, a sljedeći bi korak trebao biti sama izgradnja, koja se planira obaviti u Brodosplitu koji već ima iskustva na trojarbolnim jedrenjacima kakav je već postojeći brod ‘Klara’; piše HRT.

– To je jedrenjak koji koristi isključivo vjetar i sunce i ima nultu emisiju plinova. Sve funkcije broda napajaju se iz obnovljivih izvora. To omogućuje baterija od 30-ak tona, ali brod će biti velik, pa se ta baterija neće činiti tako velikom, ali u odnosu na jedan Tesla automobil, to je 60 njegovih volumena, kaže redoviti profesor FERIT-a prof. dr. sc. Željko Hederić.

FERIT-ov projekt dio je IRI2 projekta čiji je nositelj Brodosplit, odnosno DIV grupa čiji je dio i splitsko brodogradilište. Partner u projektu je splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a idejni projekt FERIT-a ostvarit će Marine and Energy Solutions DIV d.o.o., projektantska i inženjerska tvrtka DIV grupe.

Detalje je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala od redovitog profesora FERIT-a prof. dr. sc. Željka Hederića i strojarski inženjer, mag. ing. mech Marija Čačića; pogledajte reportažu ovdje.

Najčitanije