7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Perastu parking osam eura, bez obzira na vrijeme zadržavanja

Perast -parking

Ako se odlučite posjetiti Perast spremite se da za parking svoga vozila platite osam eura, cijena karte se odnosi na cijelodnevno parkiranje, stigli ujutro u devet ili naveče u 21 sat.

Kada smo stigli oko 21 sat, uljudno nam se obratio zaposlenik privatne kompanije koja je zakupila parking i obavijestio nas je da je cijena dnevnog parkinga osam eura. Pokušao sam mu objasniti da ću se zadržati samo sat ili dva i da sam spreman platiti po satu, ali kako nam je objasnio to nije moguće, “morate platiti cijeli dan”, nakon čega se umiješao, kako ga je predstavio, „vlasnik“ parkinga, koji je objasnio način poslovanja i naplate te na kraju rasprave konstatovao kako je već kasno i kako mogu parkirati bez naplate.

Kao i ranijih godina problem parkiranja u Perastu nikako da se generalno riješi, uglavno se reguliše po principu kako kome odgovara, i kako kome naplate. O ovom problemu pisali su brojni turisti koji su posjetili Perast, na svjetski poznatim turističkim platformama, kao jednom od ozbiljnih problema.

Morsko dobro je ugovorom 2019. dalo na upravljanje i korištenje do kraja 2023. privatnim turističkim kompanijama iz Perasta.

Komunalno preduzeće Kotor koje je ranije upravljalo ovim parking prostorom, bez ugovora sa Morskim dobrom, za tender 2019. nije uspjelo, slučajno ili ne, da obezbijedi dokumentaciju, potrebne garancije, tako da je parking dat kompanijama koje su ispunile uslove.

Perast – arhiv foto Boka News

Inače, do 30. septembra putem kroz Perast primjenjuje se sistem integrisanog saobraćaja, što podrazumjeva zabranu prometa za sva motorna vozila, uključujući i motocikle. Dopušten je ulazak lokalnog prevoznika “Blu line” jedino iz pravca Kotora kroz Perast, sa obavezom ukrcaja i iskrcaja putnika samo na zvaničnom, autobuskom stajalištu. Autobusi pomenutog prevoznika  koji polaze iz pravca Risna, koristi magistralni put iznad Perasta, kao i postojeća autobuska stajališta. Dopušten je sobraćaj je za mještane i za vozila za snadbijevanje.

Za ovu turističku sezonu MZ Perast preko Opštine Kotor je obezbijedila dva servisirana električna vozila (4 sjedišta) i električno autobus vozilo (10 sjedišta) za besplatan prevoz građanan i posjetilaca. Plate zaposlenima na ovim poslovima finasira TO Kotor, kazao je za naš portal direktor Jovan Ristić.

Izvor:M.M.

Najčitanije