8 C
Kotor

Slušaj online radio

U Perastu promovisan roman „Korčulanski đir“

“Korčulanski đir” naziv je romana spisateljice Olivere Skoko koji je promovisan u petak u palati Bujović, Muzej grada Perasta. Roman koji je krenuo na put prema čitaocima predstavljen je u prostoru gdje je nastala ideja, o neobičnoj priči o drugoj polovini života najpoznatijeg baroknog slikara istočne obale Jadrana, Tripa Kokolja.

Kroz formu dijaloga roman su predstavili pisac Nikola Malović i autorica Olivera Skoko.

“Korčulanski đir” je pisan tri godine. Kroz prizmu glavnog junaka, Tripa Kokolja, istraživajući u Perastu i na Korčuli njegov život, autorica kao rafinirani književnik svoj drugi roman, prožima mediteranskim okusima, temema ljubavi, smrti i Boga.

Roman oživljava doba baroka na istočnoj obali Jadrana, verbalnim slikama portretišući upravo onoga ko je oslikao Sikstinsku kapelu Boke Kotorske.

Barokni slikar Tripo Kokolja (Perast 1661 – Korčula 1713), čovjek koji je u prvom dijelu svog života oslikao Gospu od Škrpjela – mora da bježi iz rodnog grada u trenutku kada zavjerenici predvođeni suparničkim Zmajevićima ubijaju kapetana Vicka Bujovića, silnika i miljenika Mletačke republike.

Kokolja prihvata raniji poziv korčulanskog biskupa Marina Draga da na ostrvu doslika svod crkve Svih svetih. Umjetnikov đir počinje dolaskom na taj djelić morem okružene Dalmacije, i nastavlja se – u moru slika. Marljivo radi na svetim licima, ali prolazi i kroz trenutke bure – uzbunio je vjernike razgolitivši četkicom anđela pored Svetog Matije. Po povratku sa Brača 1713, gdje je završavao svoj poslednji rad, poboljeva, i umire na dan Svetog Luke, zaštitnika slikara.

Paralelna radnja upoznaje nas s drugim protagonistom, onim iz 21. vijeka. To je pripovjedač sam, 40-godišnji istoričar umjetnosti. Za vrijeme boravka na Korčuli, bezuspešno pokušava da pismima nastavi vezu, ali i pronalazi društvo u Mariti, s kojom upoznaje korčulanski hedonizam: ukus domaćih delicija, mirisа konoba, čari tradicionalnih fešti, a uporedo provodi vrijeme u crkvi Svih svetih, pokušavajući da razazna Kokoljin slikarski i životni đir…

Izdavač Korčulanskog đira je Gradska biblioteka Zrenjanin.

Najčitanije