11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U planu gradnja panoramske gondole Igalo-Ilinica

Ilinica – Žvinje – foto Miloš Samardžić

Izgradnja panoramske gondole Igalo – Ilinica jedan je od više od 100 projekata koji su uvršteni u Strateški plan razvoja opštine Herceg Novi za period do 2027. godine. Projekat izgradnje gondole ušao je u kapitalni budžet Crne Gore za 2022. godinu, kao višegodišnji projekat.

Državnim budžetom za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu 250.000 EUR, a posao u vezi sa tim projektom će voditi Uprava javnih radova, saznaje Radio Jadran u Opštini Herceg Novi.

Plan je da tender bude raspisan po sistemu “projektuj-izgradi”, tačnije da sve aktivnosti na projektovanju i izgradnji objekta vrši firma koja će biti izabrana putem javnog nadmetanja, što omogućava potpunu sintezu građevinske tehnologije i projektnog rješenja od početka do kraja projekta. Ukupna vrijednost realizacije ovog projekta procijenjena je na oko 10 mil EUR.

– Prema Studiji rješenja za izgradnju panoramske gondole, planirana trasa zadovoljava osnovne fizičke uslove, u pogledu pogodnosti terena za izgradnju, odsustva prepreka na trasi, fizičke pristupačnosti korisnicima i zadovoljavanja osnovnih tehničkih zahtjeva za izgradnju infrastrukture ovog tipa. Dužina između polazne i izlazne stanice trebalo bi da bude nešto više od 1.000 metara, a razlika u nadmorskoj visini oko 400 m. Planom definisana trasa panoramske gondole pruža mogućnost za unaprijeđenje korišćenja postojećih javnih prostora u Igalu, sela Žvinje i Ilijinog brda koje povezuje – navodi se u odgovorima dostavljenim redakciji Radija Jadran.

Ovim projektom bi bila poboljšana turistička ponuda u Herceg Novom, na način što bi velikom broju turista i izletnika bila pružena mogućnost da se iz jedinstvene pespektive, sa jednog od najljepših hercegnovskih vidikovaca, na atraktivan način upoznaju sa ljepotom Bokokotorskog zaliva i samog grada.

Najčitanije