15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U Pomorskom muzeju otvorena multimedijalna izložba „Plovidbe 2018 – 2019“

Izložba dokumentarno-umjetničkih fotografija i promocija  filma „Plovidbe 2018 & 2019“, autora Stevana Kordića i Zorana Radonjića, otvorena je u utorak  u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.

Riječ je o fotografijama i filmu nastalim na redovnim godišnjim višednevnim međunardonim krstrenjima studenata Pomorskog fakulteta iz Kotora na školskom brodu Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjaku „Jadran“. Prikazan materijal nastao na plovidbama „Jadrana“ sa studentima za Maltu, Tursku i Grčku.

Brojne posjetice pozdravio je u ime domaćina direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Andro Radulović, koji je kazao da se danas obilježava veliki jubilej, važan kako za Kotor tako i za Crnu Goru, 60 godina Pomorskog fakulteta u Kotoru.

„Čestitam dekanu, profesorima, studentima, na ovom velikom jubileju sa željom da bude još dosta studenata i brodova na kojima će naši pomorci ploviti“ – kazao je Radulović.

Istoričarka umjetnosti dr Maja Đurić podsjetila je na biografiju autora izložbe Stevana Kordića.

„Boka pa i brod Jadran imaju sreću što im je Kordić uvjek blizu sa fotoaparatom da zabilježi promjenu svjetla, predjela izmaglice, plavičaste bonace, ribare… Likovnost njegovih fotografija uključuje sve receptore. Na ove 22 izložene fotografije, mi uz pomoć magičnog medija fotografije možemo skoro čuti žamor mornara, huk mora, i osjetiti tišinu morske pučine.

Simbioza filma autora Zorana Radonjića i fotografija Stevana oblikovala su sažetu filmsku cijelinu na kojoj su snimci sa budećim moreplovcima, pršte energijom, dinamikom života na brodu i prikazuju posebnu atmosveru u koju nismo u prilici da zavirimo često. Stevan Kordić snažna je fotografska osoba i autor opčinjen onim pravim odlučujućim trenutkom i strašću za fotografisanje mora“ – kazala je Đurić.

Izložbu je otvorio komandant Mornarice Vojske Crne Gore, Vesko Tomanović.

Izložba Plovidba Š/B Jadran

„Protekla dva krstarenja bio sam sa studentima Pomorskog fakulteta profesorom Kordićem i ostalim profesorima. Kada je pramčana zvijezda zaranjala duboko u talase, kada je radila posada koja je morala da radi, profesor je uvjek bio tu da zabilježi svaki talas, svaki pomak na brodu, a na njegovim fotografijama ako bolje pogledate čuće se zvuk vjetra i mora“ – kazao je Tomanović.

Stevan Kordić zahvalio se Zoranu Radonjiću koji je od obilja video materijala za kratko vrijeme uspio napraviti film od šest minuta, koji odslikava kroz što su prolazili tokom posljednja dva putovanja.

Izložba Plovidba Š/B Jadran

„Želim posebno da se zahvalim posadi broda Jadran koji su uvjek i u svakoj prilici učinili sve da  mi gosti sa Pomorskog fakulteta Kotor osjećamo se na tom brodu kao kod svoje kuće. Ovu izložbu bi posvetio našim studentima, jer sve ovo zapravo radimo za njih i propagandu pomorstva kao profesije, a oni su ono ka kome su naši napori usmjereni jer oni predstavljaju budućnost ove sjajne tradicije koju imamo.

Izložbu i promociju filma zajedno su priredili Pomorski fakultet, Pomorski muzej iz Kotora i Mornarica VCG.

Izložba se može pogledati do 10. decembra.

Najčitanije