32.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Risnu održana manifestacija “Risanski makaruli” u susret ljetnjoj sezoni

Risanski makaruli

Tradicionalna manifestacija “Risanski makaruli” održana je sinoć na Risanskoj rivi i okupila je veliki broj sugrađana, posjetilaca iz susjednih gradova ali i turista. Manifestacija se godinama unazad organizuje zahvaljujući velikom trudu organizacije “Žena Risna” koje su i ovaj put dale sve od sebe da bogata trpeza obraduje i starije i mlađe posjetioce.

Prema riječima predstavnice Turističke organizacije (TO) Kotora Emilije Radulović manifestacija je osmišljena kako bi najavila predstojeću turističku sezonu.

“Ono što je važno istaći jeste da je pokrenuta edicija naslijeđa ukusa te smo izdvojili tri ukusa koja vrijedi sačuvati od zaborava. Drago nam je što se okupio veliki broj ljudi i što je atmosfera zaista sjajna. Risanski makaruli doprinose promociji grada Risna, ali i sačuvanju tradicionalne gastro ponude, kao i tradicije i kulture”, poručila je ona.

Risanski makaruli

Na trpezi su se mogli naći tradicionalni risanski slavski i svatovski makaruli. Predsjednica organizacije “Žena Risna” Anka Perović prisjetila se nekadašnje pripreme ovoga jela, koji se nekada nizao na iglu i istakla da ioako se sad pripremaju na brži način, ne odstupaju od dobro poznatog starog recepta.

“Pripremamo makarule sa junećim toćom od mesa, sa slanim sirom a u posljednje vrijeme sve se više pripremaju i slatki makaruli. Pored toga, pripremaju se i razne slatke delicije. Prve godine smo počeli saradnju sa “Žućenica festom” i po ugledu na tu manifestaciju u organizaciji “Žena Tivta” krenuli smo u realizaciju našeg događaja. Dom starih iz Risna je nezaobilazni partner ovog skupa, a njihovi korisnici su redovni posjetioci naše manifestacije”, kazala je ona.

Risanski makaruli

Da ugođaj bude potpun potrudili su se i mališani iz OŠ “Veljko Dobnjaković” zajedno sa njihovim roditeljima.

“Svake godine u junu učestvujemo sa našim đacima onoliko koliko možemo. Doprinosimo i u kulturnom programu kao i na štandu. Naši vrijedni roditelji i nastavnici uvijek naprave delicije koje su karakteristične za Risan i ovu primorsku sredinu. Svake godine obradujemo mještane ali i turiste i ovo bude manifestacija za pamćenje koja je iz godine u godinu sve masovnija i bolja”, istakla je ona.

Risanski makaruli

Da trpeza bude što bogatija a ugođaj potpun pomogli su i JPU vrtić “Radost”, Žene Tivta, Žene Bijele i novija organizacija žena “Ruža vjetrova”.U programu su učestvovali  KUD „Nikola Đurković“, učenici Osnovne škole „Veljko Drobnjaković“, djeca risanskog odjeljenja JPU „Radost“ i „Pljevaljski tamburaši“.Oragnizaciju događaja pomogli su i Turistička organizacija Kotor kao i Opština Kotor.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije