11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Risnu otvorena izložba “Zdravlje ili pušenje!”

Izložba Risan – foto CDPR

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) i Opština Kotor u saradnji sa Organizacijom žena Risan, OŠ „Veljko Drobnjaković” u Risnu, TO Kotor, Amfora Risan i caffe barom Route 66 Risan, organizovali su povodom Svjetskog dana bez duvanskog dima izložbu crteža i karikatura na temu „Zdravlje ili pušenje!”.

Izložbu karikatura Gorana Šćekića,  je u poznatoj staroj risanskoj ulici Grkavac (danas Ulica Kapetana Ivelića) otvorio potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević.

Iz CDPR-a poručuju da je od posljedica pušenja kao jedne od najtežih bolesti zavisnosti samo u prethodnoj godini, kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svijetu umrlo preko šest miliona, a u Crnoj Gori preko 1.500 osoba.

Izložba Risan – foto CDPR

Povod za izložbu je kao što smo naveli obilježavanje Svjetskog dana bez duvanskog dima, koji se u svijetu obilježava Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija još od 1988. godine. Za moto ovogodišnjeg 31. maja (World No Tobacco Day – 31. May 2022.), SZO (WHO) je odredila temu: „Duvan: prijetnja za našu životnu sredinu” – („Tobacco’s threat to our environment”).

Ova interesantna izložba pored promocije nepušenja, kao zdravog načina života imala je i svoju edukativno – preventivnu funkciju. Izložba koja je priređena na sami Svjetski dan bez duvanskog dima trebala je da posluži svima kao jedan vid prevencije, da građani na sasvim drugačiji način vide sve negativne strane pušenja po zdravlje. Naglašavamo da pušenje predstavlja takođe i veliki materijalno – finansijski udar na budžet i džep pušača i njegove familije. Pušenje (u prostoru kojem je to zabranjeno, a tih prostora po Zakonu je veliki broj) predstavlja istovremeno i nepoštovanje crnogorskog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda iz avgusta 2019. godine.

Najčitanije