13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U Španjolskoj temperaturni rekordi, gotovo 39°C

rućine – visoke temperature

Dok je u nas vrijeme pravo proljetno, neki dijelovi Evrope već se bore s velikim vrućinama. U Španjolskoj se svaki dan ruše temperaturni rekordi za ovo doba godine. Današnja najviša zabilježena temperatura dosegnula je gotovo 39 stupnjeva.

Grad Sevilla od 1846. svake godine potkraj aprila priređuje proljetni sajam. Važno je doći, biti viđen i dobro se zabaviti. Ove godine posjetitelje muče vrućine, i to znatno više od aprilskog prosjeka.

Hitna služba ima pune ruke posla. Teško je i životinjama koje su vozile zapreke. Neke od njih nisu izdržale.

Vrućinom i obiljem sunca najzadovoljniji su turisti pristigli iz kišnih i hladnih krajeva.

– Budući da je proljeće, nismo očekivali da će ovdje biti tako vruće. Ovo je potpuno iznenađenje, pakleno je, ali i prekrasno. Ne žalimo se, no danas idemo kući, i to na kišu, rekla je Natalie, turistica iz Engleske.

Proteklih 36 mjeseci Španjolska bilježi drastično smanjenje oborina. Spremnici vode su poluprazni, u Kataloniji i Andaluziji još je teže. Vodocrpilišta su prazna. Voda u cisternama doprema se za 80 tisuća stanovnika.

– U Cordobi uvijek je jako vruće. Ljeta su sve dulja i dulja, a tu je i ova dugotrajna suša na koju se nismo naviknuli. Ove godine kiša je pala samo dvaput, kazao je Jose Luis Cabrera, gradonačelnik Alcaracejosa.

Porezne olakšice za poljoprivrednike

Vlada je najavila porezne olakšice od gotovo dvije milijarde eura za više od 820 tisuća poljoprivrednika čiji su usjevi ugroženi dugotrajnom sušom.

Zbog niskog vodostaja rijeke Onyar riba se prevozi u 10 kilometara udaljenu rijeku Ter. Endemske vrste se prebacuju, a ostale se eutanaziraju kako bi se voda za piće zaštitila od kontaminiranja.

– Spašavamo ribu i izvlačimo što je moguće više jer u ovom dijelu rijeke zbog niskog vodostaja i loše kvalitete vode postoji rizik od masovnog pomora, pojasnio je Quim Pou, biolog.

Vlasti planiraju ranije otvoriti sezonu kupanja na javnim bazenima i prilagoditi nastavu u školama. Izdano je upozorenje na mogućnost izbijanja šumskih požara. Ovaj april, tvrdi nacionalna meteorološka agencija, najtopliji je na Pirenejskom poluotoku u više od 60 godina, otkako se mjeri temperatura.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije