20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U susret 8. martu – Izlog Knjižare So

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

 

U susret 8. martu – izlog Knjižare So ponovo je tematski, pun cvjetića od raznobojnog papira – i knjiga s emotivnom tematikom. Naslovi koji podrazumijevaju žene, ali i čulnost i osjećajnost – dominiraće današnjim preporukama za čitanje naredne sedmice…

Dar je najoriginalniji i najzanimljiviji od svih romana iz takozvanog berlinskog opusa Vladimira Nabokova. U ovo komleksno remek-djelo ukomponovani su različiti žanrovi: poezija, drama, novela, putopis, biografija, književna kritika i polemika. Pisan je čas u trećem, čas u prvom licu, a uspomene iz djetinjstva miješaju se sa satiričnim slikama ruske emigracije u Berlinu 20-ih godina prošlog vijeka i ljubavnom pričom koja je priča samog autora. Nabokov je više puta izjavio da je Dar njegov najbolji roman na ruskom jeziku. Izdavač je LOM.

Dar
Dar

U zemlji belog oblaka Sare Lark, roman je koji je osvojio milione čitalaca širom svijeta. London, 1852: Helen Davenport, guvernanta imućnog veleposjednika. Bliži se 30-oj godini i svjesna je da su izgledi da zasnuje porodicu sve manji. Ali onda primjeti oglas u kojem se traži žena koja bi se udala za časnog novozelandskog neženju, i od tog trenutka počinje Helenina senzualna prepiska. U zemlji belog oblaka dirljiva je saga o prijateljstvu, ljubavi i nezaboravnoj avanturi u doba 19-vekovnog Novog Zelanda. Izdavač je Laguna.

Nevini Burhana Sonmeza poetična je i dirljiva priča o jednom Kurdu koji je iz tuđine krenuo putem stare fotografije svojih predaka, i o jednoj Iranki iz Teherana koja se ne odvaja od „knjige tajni“, knjige svoje duše. Sličnosti ih spajaju, ali i tjeraju na uzdržanost. Onima kojima je otadžbina okrenula leđa sudbina ponekad odškrine vrata u svijet, i negdje u tuđini putevi im se ukrste na stazama njima sličnim. Izdavač je Evro-Đunti.

Nevini
Nevini

Džesi Berton nas u svjetskom bestseleru Tajna devet soba vodi u Amsterdam 17. vijeka. Grad je obasut sjajem i bogatstvom. Mlada Nela Ortman sprema se da započne bračni život. U novom domu sačekaće je nimalo topla dobrodošlica, ali i suprugov veličanstveni svadbeni poklon: minijaturna replika njihove kuće. Izdavač je Vulkan.

Istorija braka autorke Elizabet Abot knjiga je o vezama između muškaraca i žena. Pred nama je često iznenađujuća slika ove najjavnije, a opet najintimnije institucije i njena složena istorijska tradicija koja uključuje istopolna partnerstva, ugovorne brakove, otkupljivanja, brakove sa samim sobom i sasvim male djevočice pretvorene u nevjeste, a značajan dio knjige posvećen je i razvodu, tom mračnom dvojniku braka. Sama ceremonija vjenčanja imala je, takođe, razna lica: od ranog perioda kada se podrazumijevala samo privatna izjava pristanka, do vjenčanja kao samodovoljne industrije, pojave otuđene od samog smisla braka. Izdavač je Geopoetika.

U zemlji belog oblaka
U zemlji belog oblaka

Ljubav: 100% tinejdžerska knjiga autora Noeli Vijale i Stefana Kleržea pruža odgovore na pitanja šta znači voljeti?, zašto se u nekim porodicama ljubav više pokazuje nego u drugim?, šta treba da radimo kako bismo izašli s nekim?, zašto seks budi u nama želju i strah u isti mah?.. Osim zanimljivih odgovora, na stranicama ovog sjajnog ostvarenja za tinejdžere nalaze se i smjernice za razmišljanje. Zahvaljujući korisnim savjetima autora, knjiga će pomoći da bolje razumijemo veliku zagonetku koju predstavlja ljubav, i preokrete koje ona izaziva u svakom od nas. Izdavač je Kreativni centar.

U doba Velikog posta valja skrenuti pažnju i na teološku literaturu. Knjiga Odgovaranje na liturgiji može biti koristan priručnik, ali i udžbenik, za aktivno učestvovanje u pravoslavnom obredu. Iz knjige Budimo ljudi, iz usta patrijarha Pavla saznajemo da smo „obavezni i u najtežim situacijama da postupamo kao ljudi, i nema toga interesa, niti nacionalnog niti pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi“.

*

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije