10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu i Herceg Novom odata počast narodnim herojima Spasiću i Mašeri

Komemorativnim skupom kod spomenika narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u velikom Gradskom parku u Tivtu, juče je obilježena 77. godišnjica potapanja razarača „Zagreb“ i pogibije te dvojice mornaričkih oficira. Spasić i Mašera su 17.aprila 1941, ne priznajući kapitulaciju Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu i odbivši naređenje da brod predaju neprijatelju, žrvtjuči svoje živote, digli u vazduh razarač „Zagreb“ i sa njim potonuli u Tivatskom zalivu.

Vijence na spomenik dvojici heroja položila je delegacija Mornarice VCG sa komandantom, kapetanom fregate Vesom Tomanovićem na čelu, delegacija Opštine i UBNOR-a Tivta predvođena gradonačelnicom dr Snežanom Matijevič, te predstavnici UBNOR-a Kotora, Bokeljske mornarice, Dječjeg saveza Tivta, OŠ „Drago Milović“ i MSŠ „Mladost“, Izviđačkog odreda „Nikola Đurković“ i Doma studenata „Spasić-Mašera“ iz Kotora.

Prethodno je to uradila i delegacija OBNOR-a Tivta. Brojnim okupljenim kod spomenika obratio se predsjednik UBNOR-a Tivta Dragiša Ćosović koji je podsjetio na Spasićevo i Mašerino djelo.

Na mjestu potonuća razarača „Zagreb“ u uvali Brda u Tivtu, danas je sa plovila MVCG, položen i vijenac u more za stradale heroje.

Na Savini odata počast narodnim herojima Spasiću i Mašeri

Polaganje vijenaca H.Novi

Povodom godišnjice od hrabre pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere danas je položen vijenac na groblju na Savini. Vijenac su na grob Milana Spasića položili potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović i predstavnici hercegnovskog Udruženja boraca NOR-a. Prisustvovao je konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, članovi Matice Boke i Udruženja penzionera.

Predsjednik Udruženja boraca NOR-a Mihailo Kilibarda podsjetio je na poručnike bojnog broda Kraljevine Jugoslavije koji 17. aprila 1941. godine digli u vazduh razarač „Zagreb“, ne želeći da ga predaju italijanskom okupatoru. Oni su u borbi protiv fašizma položili život za otadžbinu, domovinu i postali jedan od simbola antifašističke borbe u Jugoslaviji, primjer dostojanstvene borbe i ljubavi prema domovini.

„Dragi Milane, tvoj herojski, junački, neponovljivi duh, potez, žrtvovanje za otadžbinu i domovinu, dao je primjer Bokeljima da nastave revolucionarnu borbu, borbu protiv fašizma, da se nikada ne predaju“, kazao je Kilibarda i dodao da su putem Spasića i Mašere pošli mnogi ljudi u Boki, koji nisu htjeli da se predaju i „radiji su bili ići u grob nego postati rob“.

Podsjetivši na one koji su se Spasiću i Mašeri pridružili u antifašističkoj borbi, Kilibarda je poručio: „Zar ima većeg priznanja, nego što su generacije nastavile borbu za slobodu, za čast i za vojnički ponos“.

Milan Spasić rođen je 1909. godine u Beogradu, a Sergej Mašera 1912. godine u Gorici. Kada je u aprilu 1941. godine izbio rat obojica su služili u Boki, na jugoslovenskom razaraču “Zagreb”. Italijani su 17. aprila ušli u zaliv i tada je naređeno je da brodovi budu napušteni, ali Spasić i Mašera su se odlučili na herojski čin prkosa i protesta protiv fašističke okupacije i sloma Jugoslavije – izazvali su eksploziju koja je uništila brod i poginuli na njemu. Milan Spasić sahranjen je na Savini, a Sergej Mašera u Sloveniji. Proglašeni su za narodne heroje 1973. godine i bili jedini koji su zbog djela učinjenog u Kraljevskoj vojsci Jugoslavije, proglašeni narodnim herojima socijalističke Jugoslavije. U Herceg Novom, na Savini jedna ulica nosi njihovo ime.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije