15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U uvali Oblatno planirana gradnja operativne obale – gata za snabdijevanje jahti gorivom

Luštica – Mjesto na kojem ce se graditi novi pomorski granicni prelaz

Sekretarijat za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj Opštine Tivat pokrenuo je danas process javne rasprave o  zahtjevu kompanije „Luštica Development“  iz Tivta za davanje saglasnosti na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje za gat za vezivanje plovila na urbanističkoj parceli UP7, u zahvatu Izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Sektor 36“, opština Tivat.

Riječ je o lokaciji na rtu Tri krsta u blizini nekadašnjeg kamenoloma Velja Spila u uvali Oblatna na Luštici, a gdje je prije petnaestak godina tivatska firma “Račica” koja je ovdje eksploatisala kamen i pijesak, počela izgradnju manjeg pristaništa za teretne brodove kojima bi taj materijal bio izvožen za Italiju. Taj projekat međutim, nikada nije realizovan do kraja ali je “Račica” uspjela da na rtu Tri krsta izgradi manji lukobran i osnovu od armirano-betonskih kesona za gradnju pristanišnog gata. Na ovoj lokaciji kompanija Luštica Development shodno DSL “Sektor 36” namjerava da izgradi objekte graničnog pomorskog prelaza za jahte koje budu dolazile u dvije njihove marine u turističkom resort Luštica Bay u Krtolima, kao i instalaciju za snabdijevanje jahti gorivom.

Prvi koerak u tom pravcu je da  se ovdje napravi novi privezni armirano betonski gat na šipovima, dimenzija 70 puta 10 metara, a na kome će se moći vezati jahte dužine do 100 metara, odnosno katamarani duđine do 35 metara. Gat će imati uređenja mjesta za točenje goriva u brod, različitih kapaciteta od 1.000, 600, 200, 80 i 40 litara u minuti.

Ova operativna obala – gat za pristajanje jahti koje će ovdje završavati administrativno-pravnu proceduru prelaska državne granice i dobijanja tzv. „slobodnog saobraćaja“ od strane lučkih vlasti, kao i snabdijevanje gorivom ,samo je prvi segment od svih sadržaja planiranih na rtu Tri krsta u sklopu budućeg pomorskog graničnog prelaza i pumpne stanice za brodsko gorivo. Planirano je da  pored administrativnog objekta površine oko 390 kvadrata u kojem će biti smješteno odjeljenje Pomorske granične policije, Carina i ispostava Lučke kapetanije Kotor sa svim neophodnim sadržajima i opremom za rad tih službi, ovdje budu napravljena i ukupno četiri nadzemna tanka ukupne zaopremine 320 kubika za dizel gorivo i benzin. U sklopu objekta postojaće i parking za 14 automobila, biološki prečistač sanitarnih voda, separatori za ulja i naftine derivate, kao i rampa za porinuće, odnosno vađenje iz mora čamaca dužine do 12 metara. U akvatorijumu u neposrednoj blizini novog pomorskog graničnog prelaza predviđene su i tri pozicije za sidrenje jahti koje čekaju na red za tankovanje goriva ili završetak administrativne procedure prelaska državne granice na moru.

Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu od izgradnje novog priveznog gata na rtu Tri krsta uradio je Institut za razvoj i istraživanja iz oblasti zaštite na radu iz Podgoirce, centralni okrugli sto o nacrtu tog dokumenta održaće se 5.novembra u Tivtu, a cijeli postupak javne rasprave završava se 9.novembra.

Izvor:S.L.

Najčitanije