35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Zagrebu pristao voz Connecting Europe Express koji povezuje Evropu

Connecting Europe Express voz

Vlak Connecting Europe Express (CEE), koji putuje Evropom u povodu Evropske godine željeznice, zaustavio se u Zagrebu a njegovi putnici okupili su se u nedjelju na tematskom doručku “Orient Express” u hotelu Esplanade, u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ).

Vlak je krenuo je na put iz Lisabona 2. septembra te će do kraja putovanja u Parizu, 7. oktorbra, proći oko 20 hiljada kilometara kroz 26 zemalja i sto gradova s ciljem promovisanja željeznice kao sigurnog, održivog i “zelenog” prijevoza. Iz Zagreba, gdje je prenoćio, voz će produžiti prema Beogradu a zaustavit će se i u Slavonskom Brodu te u Tovarniku.

Po dolasku u Zagreb, 50-ak putnika vlaka razgledalo je grad te su izrazili zadovoljni turističkim vodičem te zagrebačkim kulturnim i povijesnim znamenitostima. Na doručku u Esplanadi dobrodošlicu i sretno putovanje poželjeli su im predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskih željeznica (HŽ), Europske komisije i njenog predstavništva u Zagrebu te zagrebačke Turističke zajednice.

Voz CEE rezultat je saradnje Evropske komisije, Zajednice evropskih željezničkih i infrastrukturnih društava (CER) i drugih partnera, a cilj svih aktivnosti je potaknuti građane i gospodarstvenike na korištenje željezničkog prevoza i tako pridonijeti ostvarenju Europskog zelenog plana po kojem bi EU do 2050. trebala postati klimatski neutralna.

U ime Europske komisije  Maja Bakran Marcich je istaknula kako željeznica ima važnu ulogu u budućnosti Europe za privredu i primjenu Europskog zelenog plana. Cilj je da se željeznički promet velikih brzina udvostruči duž Europe do 2030. i utrostruči do 2050., za što je potrebna tzv. transeuropska prometna mreža.

Državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić kazao je kako Hrvatska ima velike perspektive u željezničkom prijevozu te najavio ulaganja u idućih deset godina.

“Do kraja 2023. nabavljamo 33 nova vlaka ukupno vrijedne oko 170 miliona eura, od kojih se 21 vlak sufinancira iz Kohezijskog fonda, a ulažemo i maksimalne napore da željeznički sustav podignemo na novu razinu te da se time više služe i građani i prijevoz tereta”, dodao je Gospočić.

Najčitanije