15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U Zagrebu se okupilo više od 10.000 prosvjednika protiv Covid potvrda i cijepljenja

Zagreb – protesti – Foto: Stipe Majić /AA

Na Trgu bana Josipa Jelačića u subotu se okupilo se više od 10.000 prosvjednika koji su na okupljanje protiv obaveznih Covid potvrda u Zagreb stigli autobusima iz raznih dijelova Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

Prosvjednici su se okupili na Trgu žrtava fašizma i na Trgu Francuske Republike odakle su se uz transparente, hrvatske zastave i slogane zaputili na Trg bana Josipa Jelačića na kojem se, prema procjeni hrvatskih medija, okupilo preko 10.000 osoba. Inicijativa prava i slobode, organizatori prosvjeda koji nije službeno prijavljen policiji, ocijenili su kako je na prosvjed pristiglo 30-ak autobusa s građanima iz različitih dijelova Hrvatske.

Prosvjednici, koje su podržali i određeni političari i saborski zastupnici, protive se uvođenju obaveznih Covid potvrda za sve zaposlene ili one koji koriste državne i javne institucije, poduzeća isl., a koje je Vlada Hrvatske, uz mogućnost testiranja za necijepljene ili one koji nisu preboljeli Covid-19 u proteklih 12 mjeseci, uvela kao obavezu od prošlog utorka, 16. studenog.

Protive i protuepidemijskim mjerama te obaveznom cijepljenju, koje je Vlada Hrvatske navela kao jednu od mogućnosti u borbi protiv epidemije od 4. siječnja 2022., ovisno o razvoju epidemiološke situacije koja je u Hrvatskoj proteklih tjedana eskalirala. U Hrvatskoj se dnevno bilježi preko 60 mrtvih, dok je preko 2.5000 osoba hospitalizirano.

Prosvjed “Bijeli tihi marš” održava se već nekoliko dana u većim hrvatskim gradovima, a organiziran je putem društvenih mreža i okuplja brojne nezadovoljnike odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Najčitanije