23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Učenike vozili zalivom na hibridnom brodu “Graciana” povodom…

Ekološki brodovi Foto – Bellaboka brodovi

U sklopu obilježavanja “Evropske nedjelje mobilnosti” u Tivtu, juče je za učenike devetog razreda ovdašnjih  osnovnih škola priređena vožnja zalivom na hibridnom brodu “Graciana”, kompanije “Bella Boka” iz Kotora.

Na plovidbu su pošli učenici IX 1 razreda OŠ “Drago Milović”iz Tivta i petoro đaka IX razreda OŠ “Branko Brinić” iz Radovića, u pratnji profesorice Olje Mitošević.

Djeca su bila u prilici da od posade “Graciane” i Rikarda Bonetija, vlasnika kompanije “Bella Boka” koja realizuje pilot projekat uvođenja redovnog putničkog saobraćaja unutar zaliva Boke, brodovima na elektro i hibridni pogon,  čuju više o tehničkim karakteristikama tog broda, kao i ciljevima ovog projekta održivog pomorskog saobraćaja koji je usmjeren prije svega na rasterećenje drumskog saobraćaja i istovremenu zaštitu životne sredine u zalivu Boke.

Kompanija “Bella Boka” trenutno raspolaže solarno/električnim brodom “Elettra” koji vozi na linijama unutar Kotorskog zaliva, spajajući Kotor, Perast i niz manjih mjesta duž obala tog dijela Boke, kao i nešto većim hibridnim, dizel-električnim brodom “Graciana” koji vozi redovne linije između Tivta, Herceg Novog i Perasta.

Izvor:S.L.

Najčitanije