11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore: U cilju sigurnosti izvršiti inspekcijski pregled plovila na trajektnoj liniji Kamenari – Lepetane

Kapetani

U cilju sigurnosti plovidbe odnosno putnika, vozila i roba na trajektnoj liniji Kamenari – Lepetane hitno pozivamo Upravu pomorske sigurnosti i upravljanje lukama da obave vanredno utvrđivanje sposobnosti za plovidbu plovnih objekata koji obavljaju ili će obavljati ove pomorske usluge, kaže se u saopštenju Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore.

Oni pozivaju Direktorat za inspekcijski nadzor pri MKI da izvrši inspekcijski pregled plovila koji trenutno obavlja servis ali i onih koji će eventualno obavljati servis u narednom periodu.

“Takođe ih pozivamo da rezultate ovog vanrednog utvrđivanja sposobnosti za plovidbu ovih plovila odnosno inspekcijskog pregleda obavijeste stručnu i laičku javnost. Na kraju, pozivamo Vladu da, u svijetlu pomorske sigurnosti, još jednom razmotri odluku da li firma koja nema nikakvog iskustva u pomorskom menadžmentu može biti nosilac ove pomorske privredne aktivnosti” – kaže se u sopštenju Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore.

Povod ovom obraćanju je isključivo odnosi na sigurno obavljanje pomorskog prijevoza na ovoj frekventnoj i značajnoj pomorskoj liniji, upravljanje pomorskom firmom i rad na brodu ili plovnom objektu zahtijeva posebna znanja i vještine.

Godinama je ovo Udruženje upozoravalo nadležne na kašnjenju sa implementacijom međ. pomorskih standarda, na bezbroj loših pomorskih zakonskih rješenja i na njihovu primjenu u praksi, itd. Takođe, upozoravali smo nadležno ministarstvo i ostale relevantne državne organe na njihov nedostatak kapaciteta i nerazumijevanja ove specifične privredne djelatnosti.  Tražili smo da se krene, po ugledu na druge pomorske zemlje, u izmjenu i dopunu pomorske zakonske regulative, prije svih Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe ali nažalost bez uspjeha. Davali smo i konkretne prijedloge i sugestije koje su sve mahom odbijane, poručuju iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore.

Najčitanije