7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Udruženje ugostitelja Budve: Buka nije problem samo Starog grada

Budva – buka – foto Boka News

Razumijevajući važnost zaštite od buke, koja često građanima ugrožava zdravlje te remeti život, rad i odmor mještana i turista – Nevladino udruženje ugostitelja Budve je i ranijih godina preduzimalo konkretne mjere i akcije u cilju suzbijanja ovog višedecenijskog problema, pa tako i ovom prilikom pozdravljamo napore lokalnih vlasti i mjesnih zajednica da se počne sa primjenom važeće regulative, saop[tili su danas iy ovog udruženja

“Međutim, ovdje se upalo u zamku posmatranja pravne norme izolovano od društvene stvarnosti. Stvarnost je da problem buke nije samo problem Starog grada i Gospoštine… i stanovnici Bijelog dola imaju problem, i Rozina, i Dubovice, i Petrovca, i Rafailovića.

Primjene člana 39 stav 1 tačka 9 Odluke o komunalnom redu („Sl.list CG-opštinski propisi“, br. 21/23) je diskriminatorska u odnosu na sve druge stanovnike opštine Budva jer su nedvosmisleno stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na stanovnike Starog grada, konkretno – njima se ne garantuje pravo na dostojanstven život.

S tim u vezi bi trebalo proširiti dejstvo predmetne odredbe na cijelu teritoriju opštine Budva jer ćemo doći u situaciju da dva privredna subjekta, koji pružaju apsolutno iste usluge, nemaju iste uslove za rad i da na razmaku od samo nekoliko metara jedni smiju da postavljaju uređaje za reprodukciju muzike sa zvučnim kutijama van poslovnog prostora, dok je drugima to zabranjeno.

Kako se ipak ne može izolovano posmatrati idealistički cilj norme bez osvrta na realistički, u ovom slučaju ne možemo a da ne uvažimo specifičnosti ugostiteljske djelatnosti u kojoj je muzika njen neodvojivi dio, svojevrsni umjetnički izraz, koji je u nekim slučajevima internacionalno prepoznat i značajan je segment turisticke ponude grada Budve.

Prijedlog Udruženja ugostitelja Budve je da se konačno počne sa primjenama odredbi Zakona o turizmu i ugostiteljstu u dijelu zaštite od buke od elektroakustičkih i/ili akustičkih uređaja, koji je konstruktivniji od lokalnih akata.

Smatramo da je vrijeme da se stane na put selektivnosti u primjeni pa čak i gruboj i otvorenoj zloupotrebi zakona od strane nadležnih kojih su zaduženi za nadzor i kontrolu.

Zahtijevamo da se radikalizuje kaznena politika za prekoračenje graničnih vrijednosti buke predviđenih Zakonom, a kod povratnika i oduzme dozvola za rad, pa da se savjesnim ugostiteljima omogući pravo na rad i na jednake uslove.

Još jednom podvlačimo da imamo zajednički interes i mi ugostitelji, i građani Budve, i cijela turistička privreda, da kvalitet turizma u Budvi bude na što višem nivou, te smatramo da je u tom pravcu neophodan što širi koncenzus i hitan kopernikanski zaokret u turističkoj strategiji” – kaže se u saopštenju Udruženja ugostitelja Budve.

Najčitanije