24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Ugljan, Murter i Hvar predstavljaju Hrvatsku na festivalu maritimne baštine

semaine

Od 27.maja do 2.juna na Evropskom festivalu maritimne baštine “Tjedan zaljeva Morbihan 2019.” u gradu Vannesu u Francuskoj Hrvatsku će predstavljati otoci Ugljan, Murter i Hvar .

Pod nazivom “Hrvatska – tamo gdje jarboli pišu priče”, u organizaciji Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita, pomorsku baštinu triju otoka prezentirat će Preko, Betina i Vrboska.

-Na poziv organizatora festivala, Hrvatska će se na jubilarnom desetom festivalu u pokrajini Bretanji predstaviti u sklopu paviljona “Le Grand Comptoir des Fêtes Maritimes d’Europe”. Veselimo se ponovnom putovanju u Francusku gdje Cronaves, zahvaljujući dosadašnjim predstavljanjima, ima odličan rejting u velikoj europskoj pomorskoj obitelji. Kako Udruga Cronaves uvijek nastoji ravnomjerno promovirati cijeli hrvatski Jadran, ovo putovanje odlična je prilika za ispričati i širu priču. Tako su u ovogodišnji program pored Staroga Grada uključeni i Muzej drvene brodogradnje iz Betine, Muzej Općine Jelsa i Udruga Lantina iz Vrboske te Općina Preko i POU Dom na žalu s otoka Ugljana, koji su zajedničkim snagama priredili vrlo interesantnu izložbu „Tragom male drvene brodogradnje“, najavljuje Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves, te napominje da festival “Tjedan zaljeva Morbihan“ posjeti oko 500.000 ljudi, u završnoj paradi na Atlantskom oceanu sudjeluje oko 1200 brodova iz nekoliko europskih zemalja pa se s razlogom očekuje veliki posjet hrvatskoga paviljona koji je smješten u središnjem dijelu rive u Vannesu.

Izložbu „Tragom male drvene brodogradnje“ osmislile su ravnateljica betinskoga muzeja Kate Šikić Čubrić i ravnateljica Muzeja Općine Jelsa Marija Plenković, suautorica je Andrina Luić, a grafički ju je oblikovao Lovro Vudrag.

–Izložba je nastala kao rezultat suradnje naših muzeja i Udruge Lantina iz Vrboske, koncipirana je tako da posjetitelj iz nje može naučiti više o malim drvenim brodovima koji su stoljećima bili hranitelji otočnog i priobalnog stanovništva Dalmacije. Dokumentima, fotografijama i alatima pričamo priču o gajetama i leutima, brodograditeljskim znanjima i umijećima koji su potrebni da se izradi drveni brod, ali stavljamo ih i u današnji kontekst kad ti brodovi imaju izmijenjenu ulogu u odnosu na njihov značaj u prošlosti. Drugi dio izložbe posvećen je betinskoj brodogradnji i povijesti brodarstva Vrboske, a treći povijesti brodarstva otoka Ugljana, odnosno Preka i velikoj ulozi gajete Cicibele koja je za obitelj Gregov iz Preka sagrađena u Betini. Dosad su izložbu posjetitelji vrlo dobro primili, a sada je dobila i međunarodni karakter, što nas iznimno raduje. Zamisao je da izložba putuje od mjesta do mjesta, a poveznica su nam mali drveni brodovi, nekad i danas, pojasnila je ravnateljica Muzeja drvene brodogradnje iz Betine Kate Šikić Čubrić.

U Vannesu će se predstaviti i hrvatski turizam, posebno luke nautičkog turizma, jer je naša zemlja u Francuskoj prepoznata kao jedna od najboljih nautičkih destinacija. U hrvatskom paviljonu 31. svibnja održat će se “Hrvatski dan” na kojemu će posjetitelje pozdraviti veleposlanik Hrvatske u Francuskoj Filip Vučak i direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu Daniela Mihalić Đurica.

Sudjelovanje Hrvatske na festivalu „Tjedan zaljeva Morbihan“ održava se pod pokroviteljstvom ministarstava kulture te vanjskih i europskih poslova, Hrvatske turističke zajednice, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Grada Splita, TZO Betina, TZO Preko, Općine Preko, Muzeja Staroga Grada, Muzeja Općine Jelsa i Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Najčitanije