15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

“Povijesni vrtovi dubrovačkog područja”

Dubrovnik foto Boka News

Projekt “Povijesni vrtovi dubrovačkog područja”, vrijedan 15,5 milijuna kuna, predstavljen je u utorak u Dubrovniku, a direktor Javne ustanove Rezervat Lokrum Ivica Grilec istaknuo je kako se time želi povezati dva povijesna vrta – Arboretum u Trstenom i botanički vrt u Rezervatu Lokrum i tako očuvati biološku raznolikost, obnoviti vrijednu prirodnu baštinu i unaprijediti turističku ponudu.

Projekt provodi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) u suradnji s projektnim partnerima Rezervat Lokrum, dubrovačkom Turističkom zajednicom i udrugom DART, a sufinanciran je sa 70 posto financijskih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

“Projekt je počeo 1. prosinca 2018., a trajat će ukupno tri godine. Želimo stvoriti novu turističku ponudu temeljem dva aktera krajobrazne, kulturne i prirodno-baštinske vrijednosti”, naglasio je Grilec.

Kako bi se dvije točke povezale brodskom linijom u sklopu projekta Rezervat Lokrum za 2,2 milijuna kuna nabavit će se brod na hibridni pogon, s brzinom 12 do 18 čvorova i koji će moći prevesti 50 putnika.

Želimo povećati broj posjetitelja Arboretuma Trsteno, ali i ostvariti edukacijske i druge koristi, rekao je Grilec te podsjetio kako se izrađuje Akcijski plan upravljanja posjetiteljima Lokruma.

“Za novi turistički proizvod izradit ćemo marketinšku strategiju, suvenirski program i interpretacijske punktove na Lokrumu i Trstenom, a ugradit ćemo i 1,7 milijuna kuna vrijednu optičku mrežu diljem otoka sa sustavom praćenja kretanja posjetitelja i evaluatorima kvalitete sastavnica okoliša. Također, za 2,8 milijuna kuna nabavljamo ‘pametne’ spremnike za odvojeno prikupljanje i prešanje otpada na javnim površinama. Sve radi što kvalitetnijeg upravljanja tim vrijednim prostorom“, istaknuo je Grilec.

Upravitelj Arboretuma Trsteno HAZU-a Ivan Šimić istaknuo je kako provedbom projekta očekuje veći broja posjetitelja kojih je proteklih godina prosječno tridesetak tisuća.

Disperzija turističke ponude prema Elafitima, Primorju i Konavlima

“Budući da je Arboretum kroz povijest bio vezan za maslinarstvo, dio projekta bit će staza kroz povijesni maslinik s prikazom uzgoja maslina i proizvodnje maslinova ulja. Uz to, u zapadnom dijelu obnovit ćemo nekadašnju gospodarsku zgradu Pojatu, gdje će biti centar za edukaciju posjetitelja, a zgradu ljetnikovca Gučetić ćemo rasteretiti i obnoviti. Ujedno ćemo zaposliti stručnog savjetnika kao voditelja radionica i obilazaka Arboretuma“, objasnio je Šimić.

Direktorica dubrovačke Turističke zajednice Romana Vlašić najavila je da će novi turistički proizvod biti ponuđen turističkim agencijama kroz najmanje tri različita kreativna paketa.

Tea Batinić iz udruge DART rekla je da projekt otvara priliku za uključenje većeg broja volontera u besplatne programe koji će biti namijenjeni domaćem stanovništvu i gostima grada.

“Želimo naše aktivnosti premjestiti iz grada prema Elafitima, Primorju ili Konavlima, odnosno mjestima u kojoj ne postoji veći angažman u osmišljavanju programa. Donijet ćemo našim radionicama živost u te krajeve”, rekla je Batinić.

Pročelnica Gradskog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž istaknula je kako su takvi projekti hvalevrijedni, posebno kad se financiraju iz sredstava Europske unije.

“Projekt će se odlično nasloniti na gradski projekt ‘Poštujmo grad/Respect the city’, jer će donijeti disperziju turističke ponude”, rekla je Raguž.

Izvor:Hina

Najčitanije