12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ugostitelji Instituta Igalo traže od Abazovića da ispuni obećanje

Institut Igalo foto Boka News
Institut Igalo foto Boka News

Ugostitelji Instituta Igalo, koji osam dana protestuje po sat vremena u vrijeme ručka i večere, apelovali su na premijera Dritana Abazovića da im se hitno isplate dvije plate i potpiše kolektivni ugovor koji je poslat Vladi prije 20 dana.

Okupljenima ispred ulaza u restoran Instituta prilazili su pacijenti i kolege fizioterapeuti i pružali podršku, prenosi portal RTCG.

U Institutu Igalo trenutno se liječe pacijenti iz Crne Gore, Norveške, Holandije i brojnih evropskih zemalja, uz nevjericu da osoblje koje im pruža vrhunske usluge, za taj posao mjesecima ne dobija platu. Ugostitelji nijesu primili četiri plate.

Konobari i kuvari izražavaju protest okupljanjem ispred restorana, dok su vrijeme posluživanja obroka skratili na sat vremena.

Šef restorana Veselin Vuković kazao je Radiju Crne Gore da se maksimalno trude da gosti i pacijenti ne osjete njihovu muku.

“Nijednog trenutka ništa nije falilo od hrane ili pića, a ljubaznost osoblja je kao u najbolja vremena. Za naše probleme Vladu kao da nije briga. Niko nas nije obišao, čujemo samo obećanja preko medija. Ministar zdravlja nikada nije obišao Institut”, rekao je Vuković.

Konobar Rade Miljanić u ime kolega apeluje na Vladu uoči sjutrašnje sjednice da ispuni obećanje i uplati najmanje dvije plate. Jednako je važno i potpisivanje kolektivnog ugovora, kako bi konačno radnici prestali da tužbama naplaćuju nepravilno obračunate zarade.

Ugostitelje podržavaju i kolege fizioterapeuti.

Marina Spasić je objasnila gdje još nalaze motiv za rad.

“Kad dođe beba od dva mjeseca sa majkom i kada se svi skupa borite i vidite rezulatat na kraju, vidite nakon nekog vremena koliko ste pomogli tom djetetu, to nema cijenu. To nas drži. Institut treba proglasiti nacionalnim dobrom Crne Gore”, kazala je Spasić.

Dugogodišnja konobarica Bosa Pijanović je rezignirana i kaže da “sit gladnome ne vjeruje, niti zdrav bolesnome”.

“A svi smo mi od danas do sjutra i svakome se može desiti da mu treba liječenje u Institutu. Politika me ne interesuje, samo apelujem na Vladu da shvati da i mi moramo od nečega živjeti”, kazala je Pijanović.

Ukoliko do petka ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, ugostitelji će, kako su kazali, radikalizovati proteste.

Izvor:Mina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije