15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukinuta COVID ograničenja za ulazak u Hrvatsku i Srbiju

Granični prelaz Karasović foto Boka News

Ukinuta su sva COVID ograničenja za ulazak u Hrvatsku i Srbiju.

Odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza, koja je bila važeća do 30. aprila, nije produžena, što znači da su ukinuta ograničenja za ulazak u Hrvatsku, potvrdilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske.

“Ulazak u Republiku Hrvatsku dozvoljen je uz uvažavanje uvjeta ulaska koji su bili važeći prije epidemije COVID-19, odnosno uz uvjete propisane Zakonom o schengenskim granicama, Zakonom o strancima i dr. (bez udovoljavanja epidemiološkim uvjetima)”, izvijestio je MUP, prenosi Hina.

Posljednja odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza bila je na snazi od 9. aprila. Prema njoj putnicima iz EU za ulazak u Hrvatsku više nije bilo potrebna COVID potvrda, dok su državljani trećih zemalja morali ispunjavati epidemiološke uvjete.

Slobodan ulazak u Srbiju

Vlada Srbije saopštila je da od utorka, 3. maja prestaju važiti sve mjere kontrole i ograničenja za ulazak u Srbiju, u vezi sa virusom korona, kako za strane, tako i za domaće državljane.

Od ponoći, državljani Srbije, kao i strani državljani, pri ulasku u zemlju neće biti u obavezi da imaju negativan PCR test, brzi antigenski test, dokaz o preležanoj bolesti, niti potvrdu o vakcinaciji, bez obzira na to iz koje zemlje svijeta dolaze u Srbiju, prenosi FoNet.

Odluka o slobodnom ulasku građana Srbije i stranih državljana u zemlju donesena je na osnovu trenutne epidemiološke situacije u zemlji i u skladu je sa odlukama većine zemalja Evrope i regiona.

Iz Vlade poručuju da će nadležne institucije nastaviti da prate razvoj epidemijske situacije u Srbiji iz sata u sat i da će blagovremeno obavještavati javnost o tome.

Najčitanije