30 C
Kotor

Slušaj online radio

“Ukrajina će na kraju morati pregovarati s Rusijom”

Ukrajina

Ukrajina će u nekom trenutku morati ući u pregovore s Rusijom kako bi okončala njihov više od dvije godine dug rat, rekao je visoki dužnosnik ukrajinske obavještajne službe. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacivao je razgovore s Kremljom, a dekretom koji je izdao nakon što je Rusija službeno anektirala četiri ukrajinske regije 2022. pregovori se smatraju “nemogućima”.

General Vadim Skibitski, zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne uprave HUR, rekao je, međutim, za časopis Economist da će razgovori na kraju biti potrebni, kao što bi bio slučaj s bilo kojim ratom.

– General Skibitski kaže da ne vidi način da Ukrajina dobije rat samo na bojnom polju. Čak i kad bi uspjela potisnuti ruske snage natrag do granica što je sve dalja perspektiva to ne bi okončalo rat, napisao je Economist.

– Takvi ratovi mogu završiti samo sporazumima, kaže on. Trenutno se obje strane bore za ‘najpovoljniju poziciju’ uoči potencijalnih pregovora. Ali smisleni pregovori mogu započeti najranije u drugoj polovici 2025., nagađa on.

Zelenski i drugi dužnosnici rekli su da Rusija nije pozvana na “mirovni summit” planiran za Švicarsku u lipnju jer nema jamstva da će Moskva razgovarati u dobroj vjeri.

Čini se da je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ponovio razmišljanje Skibitskog u odvojenom ovotjednom intervjuu za magazin Foreign Policy, rekavši da je cilj lipanjskog samita bio “ujediniti zemlje koje dijele načela i pristupe na kojima će graditi daljnje akcije”.

Izvor:HRT-Hi

Najčitanije