9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukrajina: Ruski vojnici sve više koriste seksualno nasilje kao oružje

Rat u Ukrajini
Foto: Leah Millis / Reuters

Ukrajinski državni odvjetnik Andrij Kostin osudio je “drastično povećanje” seksualnog nasilja ruskih vojnika u invaziji na Ukrajinu koja još traje.

Žrtve su oba spola i svih dobnih skupina, rekao je Kostin za list njemačke medijske tvrtke Funke Media Group i francuski list Ouest-France u izjavama koje je dpa vidio prije objave u ponedjeljak.

Kostin je optužio ruske vojnike da namjerno koriste seksualno nasilje kao ratno oružje “da ponize Ukrajince”.

“U mnogim slučajevima ruski vojnici silovali su ljude, mučili a zatim ubili. Često silovanje čine pred rođacima i djecom”, rekao je Kostin.

Ruski zapovjednici često naređuju ili barem podržavaju silovanja, rekao je Kostin.

Njegove izjave ne mogu se neovisno provjeriti.

Wenzel Michalski, čelnik njemačkog ogranka organizacije Human Rights Watch, vidi sustavan pristup nasilju kada je riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu koja je počela potkraj veljače.

“Zločini nad civilima dio su ratne taktike ruskih vojnika u Ukrajini”, rekao je Michalski za list Funke Media Group.

“Nasilna djela koja su počinili vojnici, uključujući silovanje, ruski politički čelnici i vojska ne kažnjavaju. Naprotiv, snage koje djeluju s posebnom brutalnošću još uvijek se poštuju”, rekao je.

Prema ukrajinskom državnom odvjetništvu, od početka rata prije devet mjeseci u Ukrajini je ubijeno gotovo 8500 civila, uključujući 440 djece. Ranjeno je više od 11.000 civila.

Izvor:HIna

Najčitanije