10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukrajina vratila s okupiranih teritorija 307 djece

Ukrajina – foto EPA

Ukrajina je s teritorija pod kontrolom ruskih snaga na istoku zemlje dovela 307 djece, uključujući i 8-godišnjeg dječaka koji je nedavno vraćen svojoj baki, rekao je u ponedjeljak ukrajinski pučki pravobranitelj.

Ukrajinske vlasti procjenjuju da je od početka ruske invazije prije godinu dana u Rusiju deportirano više od 16.000 djece, no Rusija tvrdi da su ljudi dobrovoljno evakuirani iz Ukrajine.

– Krajem februara, ured Povjerenika za ljudska prava primio je zahtjev da pomogne izvući dijete s teritorija koji je privremeno pod ruskom okupacijom, rekao je pravobranitelj Dmitro Lubinec.

– U roku od nekoliko dana, uz pomoć osoblja ureda pravobranitelja, Saško se sastao sa svojom bakom, kazao je on ne otkrivajući detalje te operacije.

U prvim mjesecima rata zabilježeno je najviše kretanja i seobe ljudi. Rusko ministarstvo je sredinom kolovoza objavilo da je u Rusiju tada odvedeno 3,5 milijuna ljudi, uključujući više od pola milijuna djece.

Prema uredu ukrajinskog državnog tužitelja, do sada je u ratu poginulo 464 djece. Policija procjenjuje da ih je oko 356 nestalih.

Rusija opetovano odbacuju optužbe da namjerno gađa civile, kao i optužbe da je na silu preselila Ukrajince.

Najčitanije