11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Hoće li Qatar Airways postati novi strateški partner Air Serbije?

Air Serbia

Kompaniji Air Serbia je potreban strateški partner zbog obezbjeđivanja dodatnog kapitala za moguće rizike koji dolaze iz međunarodnog okruženja i za dalje širenje mreže, rekao je urednik vazduhoplovnog portala Tango six Petar Vojinović.

On je za Betu, povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je domaćoj aviokompaniji Air Serbia potreban strateški partner, rekao da je cilj da se osigura dodatni kapital za vanredne situacije, kroz strateško partnerstvo koje ne može da pređe suvlasništvo od 49 odsto, zbog pravila Evropske komisije (EK).

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je od katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija da Qatar Airways prouči mogućnost preuzimanja udjela u Air Srbiji i postane njen strateški partner. Tokom posjeta Dohi, Vučić je rekao:

– Danas je Air Serbia potpuno u rukama Srbije. Ima čist bilans, ali želimo izbjeći buduće rizike jer kretanja na tržištu ne ovise samo o nama. Zamolio sam katarskog emira da nam pomogne u budućnosti i da vidimo imaju li oni interesa postati naš strateški partner. To bi za nas bila izuzetno važna investicija. O tome ćemo detaljnije razgovarati prilikom buduće Emirove posjete Srbiji.

Vojinović je rekao da je potreba za partnerom Air Serbije, ne zbog sticanja novih vještina ili pomoći u upravljanju poslovima, što je bio prioritet kada je ostvareno partnerstvo sa kompanijom Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, već najvjerovatnije zbog obezbjeđenja dodatnog kapitala.

– Ni Katar, ni neke druge aviokompanije ne mogu Air Serbiji da ponude u ovoj fazi ništa suštinski novo u tehnologiji, znanju i upravljanju. Potraga za strateškim partnerom je rezervna opcija kao sigurnost zbog nepredvidivog i teškog biznisa aviokompanija na koji utiču stvari koje one ne mogu da kontrolišu kao što su, na primjer pandemija, rekao je Vojinović.

Konsultant za strane investicije, Milan Kovačević, rekao je za “Novu” da je malo neobično to što je Vučić pozvao u Kataru na strateško partnerstvo uAir Serbiji jer “Emirati i Katar nisu u dobrim odnosima, tako da je možda riječ i o tome da se vlasništvo Etihada nad ””Air Serbijom”” potpuno preseli na Katar”.

Akcionarsko društvo Air Serbia je, prema podacima Centralnog registra hartija od vrijednosti, 83,85 odsto u srpskom vlasništvu, dok preostalih 16,42 drži Etihad.

Najčitanije