17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Ulcinjska Solana na Ramsar listi

Solana Ulcinj

Ulcinjska Solana je danas proglašena močvarom od međunarodnog značaja i uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ranije su na ovu medjunarodnu listu  upisani Nacionalni park Skadarsko jezero (1995) i Tivatska solila (2013).

Resorno ministarstvo je kandidovalo Ulcinjsku solanu za Ramsar, treće močvarno područje u Crnoj Gori, u julu ove godine. Tome je prethodila odluka Skupštine opštine Ulcinj o proglašenju Ulcinjske Solane parkom prirode.

“Ulcinjska Solana je jedna od deset najvećih i najmlađih solana na Mediteranu, kao i stanište od globalnog značaja za boravak i gniježdenje vodenih ptica, te proglašenjem Solane – Parkom prirode, kao i Ramsar područjem, zaokružen je važan proces koji je Vlada Crne Gore preko Ministarstva održivog razvoja i turizma sprovela tokom protekle četiri godine”, konstatovano je u saopštenju.

Danas je Ramsarska lista najveća svjetska mreža zaštićenih područja, jer postoji više od 2.200 ramsarskih lokaliteta na teritoriji 170 Ramsar ugovornih strana širom svijeta, koje pokrivaju više od 2,1 miliona kvadratnih kilometara, podsjećaju iz Ministarstva održivog razvoja I turizma.

Najčitanije