12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ulov mjeseca oktobar lampuga 8.4 kg

OKTOBAR – PrvoMjesto-Žarko Djinović – lampuga 8.4kg

Priveli smo kraju i izbor za oktobarski Ulov mjeseca. Ovaj mjesec je, kao i septembar, protekao u znaku podvodnog ribolova, poručuju iz kompanije UNA,

Nagrađeni su sljedeći učesnici:

Prvo mjesto i vaučer u iznosu od 50 eura koga može potrošiti u Uninim prodavnicama SIPA ili Marine Centru osvojio Žarko Đinović sa ulovljenom lampugom od 8.4kg.

U nastavku teksta je Žarkova živopisna ribolovna priča:

“Otišao sam na pontu Ratac kod Bara, jer znam da je tu nekada znala da naleti krupna riba. Oko 14h ulazim u more i prvi utisak posle nekog vremena je bio blago razočaravajući, toga dana se riba nije pojavljivala.

Uhvatio sam jednu hobotnicu od nešto više od 1kg, a vremena je bilo sve manje.

Nekoliko bezuspješnih zarona na samom vrhu ponte malo dublje i odlučim da zaronim još jednom i da se vratim uz obalu.

Izranjam sa nekih 10m dubine lagano prema obali i stajem na površinu da odmorim, dok onako pokušavam da se nadišem posle zarona, imam onaj osjećaj kao da me neko gleda.

Lagano podižem pogled i praktično jedva vidim ribu koja se okrenula prema meni i ide mi direktno u susret kao da će da udari u mene.

U prvom momentu ni ne znam koja je riba jer sam vidjeo samo uspravnu liniju sa malo izbočenim očima, boja joj se  potpuno stopila uz more. Kad se primakla ukapirao sam da je lampuga i polako podigao pušku. U tom momentu se onako polako okrenula ispred puške i tek tu sam vidjeo kolika je, grdosija, ispred mene lagano pliva i odmjerava me bez trunke straha.

Kreće adrenalin euforija, srce počinje da lupa i brzo mislim gdje da je gađam, jer ne smijem je loše pogoditi. Odlučim da je pogodim u glavu, ispaljujem strijelu i ne pogađam gdje treba!

Uzbuđenje je odradilo svoje, strijela prolazi kroz nju iznad mozga i prolijeće još par metara dalje.

Riba iznenađena kreće u bijeg kao nepovrijeđena, kreće da mi izvlači konop iz mulinela munjevitom brzinom. Bojim se da joj pružim otpor da se ne pocijepa, ali s obzirom da nema namjeru da stane počinjem da stiskam konop uz pušku nebi li usporila – ali ništa od toga! Guram pušku iza sebe i hvatam konop i idem na sve ili ništa!

Počinje da me vuče po površini i ja se brzo povlačim prema njoj, nekako je privučem i uspijem da je uhvatim u zagrljaj i nogama i rukama! Izudarala me repom i iz naručja mi bukvalno iskočila iz vode i bacila se pored mene. Posle nekoliko pokušaja da je privučem, naravno bezuspješnih, jer čim je dovučem blizu ona poludi počne da bježi, iskače iz vode, nemoguće je bilo zadržati.

Nekako uhvatim konop sa obije strane koji je prošao kroz nju i namotam ga oko ruke i kreće ringešpil!

Riba je na metar od mene i svom silinom pokušava da pobjegne, vrti me u krug, iskače iz vode, kida mi sat i bateriju sa ruke, a ja čini mi se nemam dovoljno snage da je držim i potpuno sam svjestan da je to ipak njen teren.

Zadnjim atomima snage povučem je još malo prema sebi i nekako uspijem da joj zavučem ruku u škrge i mislim se: “drami je kraj”  –  međutim posle par sekundi pauze ona ponovo kreće da bježi, a ja već iscrpljen, jedva je držim za škrge, pokušavam da je obuzdam ali je skoro nemoguće!

Uhvatim se nogama oko nje i dok me onako cijelog mlatara uspijem da izvadim nož, jedva probijem kost oko mozga posle nekoliko pokušaja i ona napokon staje. Prvo vrijeme nisam siguran da li sam uspio, onako u vodi ja i ona zagrljeni, držim je svom snagom (ni ženu ne grlim tako). Čekam da vidim je li napokon stala i lagano i ja dolazim sebi.

Sreći nema kraja, lagano se spuštam po otpali sat i bateriju i sa njom pravac napolje. Osjećaj od kad sam je pogodio dok nisam izašao na obalu je bio neopisiv, kao san! Koliko god se trudio da opišem, to se ne može opisati…

Lampuga je nevjerovatan borac, a uz to i potpuno luda i divlja riba! U to sam se do tančina uvjerio!”

Drugo mjesto i vaučer u iznosu od 30 eura za potrošnju u SIPA prodavnicama ili Marine Centru osvojio je Ivan Božinović sa brancinom od 6,55kg.

OKTOBAR DrugoMjesto-Ivan Božinović – brancin 6.55kg

Ulov je ostvaren dana 07.10.2023. u ranim jutarnjim satima. Brancin je pogođen na “čeku”, na dubini oko 6 m, u izuzetno mutnoj vodi.

Pri ulovu je korištena drvena puška Predator roller 95 cm.

Treće mjesto i vaučer u iznosu od 20 eura koga može potrošiti u Uninim prodavnicama SIPA ili Marine Centru osvojio je Marko Tomašević sa gofom od 22.8kg

OKTOBAR – TrećeMjesto-Marko Tomašević-Gof 22.8kg_resize

Ulov je ostvaren tehnikom “čeke” na 8m dubine podvodnom puškom ručne izrade u akvatorijum Ulcinj.

Najčitanije